Oh Cosy Craft

Yay macramé! #3 Half hitch | diagonale half hitch

macrame knopen


Ik heb het te pakken: het macramévirus. Terwijl ik de foto's voor deze post bewerk, wil ik niets liever dan verder knopen aan mijn macraméwerk. Maar je moet prioriteiten stellen, daarom nu de (voorlopig) laatste knopen van deze macramécursus: de half hitch en de diagonale half hitch. Doe je mee?

Duur: in een uur tot twee uur heb je al veel kunnen oefenen
Moeilijkheid: **
Benodigdheden: zie hieronder en anders: garen (er bestaat ook speciaal macramétouw), een stokje, schaar, eventueel tape.

macrame knopen


In de eerste les behandelde ik de opzetknoop en de weitasknoop. Daarna knoopten we variaties op deze weitasknoop en vandaag doen we een knoop waarmee je de toon kunt zetten in je macraméwerk: we gaan strepen knopen.Half hitch

macrame knopen half hitch


(1)
Zet een draad op. Je kunt je stokje eventueel vastplakken met wat tape of ophangen. Zo rolt je stokje niet telkens weg. (2) Let de linker draad over de rechter heen (3) en trek hem vervolgens onder de rechterdraad door. Trek het geheel voorzichtig aan.

macrame knopen half hitch


(4) Leg dan de linkerdraad eerst ónder de rechter en (5) daarna erover en onder zichzelf door. Er ontstaat een soort krakeling. (6) Knoop zo een tijdje door.

macrame knopen half hitch


Met deze half hitch kun je het touw wat meer body geven zonder daar meerdere opzetdraden voor nodig te hebben. Je kunt er ook mee variëren, zoals we nu zullen zien:Diagonale half hitch

macrame knopen half hitch diagonaal


(1) Zet zes draden op en plak je stokje eventueel vast. (2) Neem de linker draad en leg deze schuin over de andere draden heen. Plak hem vast.

macrame knopen half hitch diagonaal


(3) Maak een half hitch door via de bovenkant onder de schuine draad door te gaan en vervolgens de draad over zichzelf heen te leggen. Trek het voorzichtig aan. (4) Ga dan via de onderkant boven de schuine draad heen en onder de draad zelf door. Trek ook dit voorzichtig aan. 

macrame knopen half hitch diagonaal


Als je een tijdje doorknoopt ziet het er zo uit. We gaan nu weer naar links met de schuine draad.

macrame knopen half hitch diagonaal


Plak ook deze draad weer vast en eventueel ook de geknoopte rand.

macrame knopen half hitch diagonaal


Naar links gaan is wat moeilijker, kijk daarom goed naar de bovenstaande afbeeldingen. (5) Leg de meest rechter losse draad onder de schuine heen en leg hem vervolgens via de bovenkant van de schuine over zichzelf heen. Trek het geheel iets aan. (6) Leg dan dezelfde draad weer via de bovenkant van de schuine over zichzelf heen en trek het geheel aan. (7) Neem dan de volgende losse draad en doe hetzelfde als bij stap vijf en zes. (8) Ook nu zul je een soort van krakeling herkennen.

macrame knopen half hitch diagonaal


Als je klaar bent, ziet het er zo uit. 

macrame knopen half hitch diagonaal


Maar je kunt er nog meer mee variëren: bijvoorbeeld door de schuine draden elkaar te laten kruisen. Het werkt precies hetzelfde als de diagonale half hitch alleen knoop je tot de helft en dan weer terug. Oefen maar eens!

Volgende keer gaan we een uitgebreide wandhanger knopen waarin alle steken samenkomen.
Succes!

xHenrieke

Copyright © | 2017 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen