Oh Cosy Craft

Yay! Macramé! #1 Opzetknoop - halve weitasknoop - weitasknoop


Macramé is super hip en zo ontzettend leuk! Je ziet tegenwoordig overal gave wandhangers en zo langzamerhand heeft iedereen wel een plant hangend in geknoopt netje. Ik heb de droom om een groot macraméwerk boven ons bed te hangen, eentje die de hele kamer gelijk sfeer geeft. Maar dan moet ik wel kunnen knopen. Ik neem jou mee in mijn reis door macraméland en laat je vandaag een paar basisknopen zien. Zo gaan we telkens een stapje verder.

Moeilijkheid: **
Duur: In een uur heb je al veel geknoopt


Bij veel soorten wandhangers rijg je als laatste een stokje door het werk heen, maar bij macramé is dat anders. We beginnen gelijk met het stokje en knopen daar de draden aan. Je zou het stokje ook alvast kunnen ophangen aan de muur, dan hangen alle draden naar beneden en heb je geen last van ongewenste knopen in alle loshangende draden.

 

Opzetknoop


Vouw het draad dubbel en leg de lus beneden en de draden naar boven, leg dan je stokje er bovenop en trek de draden door de lus. Klaar!

Dat valt nog wel mee he? Let's go for the real deal. We beginnen de basissteken van het macramé; de halve weitasknoop en de gewone weitasknoop. Ik kende deze knoop nog van scoobidoo; die plastic spaghettisliertjes waar je vroeger armbandjes mee maakte. Ik ben toch blij dat macramé met touw terug in de mode is en niet die vieze plastic draadjes, hihi.

Goed, verder ;)

 

Halve weitasknoop


Je begint met twee opzetknopen, de twee middelste draden gebruik je niet; hier knoop je omheen. Begin met de linkerdraad, leg deze over de middendraden heen en onder de rechterdraad. Pak dan de rechterdraad. Deze ligt al over de linkerdraad heen, trek hem vervolgens onder de middendraden door en daarna over de linkerdraad. Trek beide draden nu voorzichtig aan.


De linker- en rechterdraad zijn nu omgewisseld. Begin de volgende knoop weer aan de linkerkant en knoop precies hetzelfde als hiervoor.


Als je een flink stuk doorgeknoopt hebt, zie je dat het werk gaat draaien. En dat is de halve weitasknoop!

 

Weitasknoop

De normale weitasknoop is in principe hetzelfde als de halve weitasknoop, maar omdat je de beginnende kant afwisselt, gaat het werk niet draaien. Kijk maar mee.


We beginnen weer aan de linkerkant en knopen precies hetzelfde als bij de halve weitasknoop. Ik vind de manier van knopen erg lijken op het over elkaar doen van je armen, zo kan ik de knoop onthouden.


Als je een knoop hebt gedaan, begin je niet weer aan de linkerkant, maar aan de rechterkant. Na iedere knoop ga je naar de andere kant. 


Je moet nu dus goed opletten aan welke kant je moet beginnen. Zoals je kunt zien heb ik een foutje gemaakt: als er een zigzag zichtbaar is, doe je het goed!

Ik ga nog even verder oefenen en ik ga aan de slag met de knopen voor volgende keer. Dan gaan we twee weitasknopen met elkaar combineren en we doen een variatie op de weitasknoop. Stay tuned!

x Henrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen