Oh Cosy Craft

Yay macramé! #2 Gecombineerde weitasknoop | variatie op weitasknoop


Macramé is super trendy; je hoeft maar een interieurfoto op Instagram of Pinterest te bekijken en er hangt een geknoopte muurhanger. En ik begrijp het wel, het ziet er crafty uit en het is weer iets anders dan een schilderij. Bovendien is het ongelooflijk leuk om zelf te maken. Vandaag daarom deel twee van de cursus macramé.


Duur: in een uur tot twee uur heb je al veel kunnen oefenen én heb je een kleine wandhanger gemaakt.
Moeilijkheid: **
Benodigdheden: zie hieronder en anders: garen (er bestaat ook speciaal macramétouw), een stokje, schaar, eventueel tape.


Vorige keer hebben we de opzetlus en de weitasknoop geleerd. Heb je dat nog niet gezien of ben je het vergeten, kijk dan gerust even terug. Vandaag gaan we deze weitasknoop namelijk uitbreiden en gaan we ermee varieren. Op die manier kun je al een echte wandhanger maken. Let's go!


Gecombineerde weitasknoop

We beginnen met de gecombineerde weitasknoop, door af te wisselen met welke draad je de weitasknoop gaat maken, ontstaat er vanzelf een kleedje. Kijk maar mee.


(1) Allereerst zet je zes draden op. Ben je vergeten hoe dat moet? Kijk dan hier. Ik heb mijn stokje vastgeplakt, maar je kunt hem ook ophangen, of je laat hem zonder tape liggen, doe wat jij het fijnst vindt.

(2) Knoop per twee tweetallen een weitasknoop. (3) Pak vervolgens, tellend vanaf links, draad vier en vijf en leg ze bij elkaar. Dit worden de middelste draden van de nieuwe knoop. (4) Met draad drie en draad zes erbij knoop je een weitasknoop. Zorg voor een mooie afstand tussen de eerste en de tweede rij weitasknopen. Doe hetzelfde bij de draden zeven, acht, negen en tien.


Zoals je kunt zien worden rijen van drie knopen afgewisseld met rijen van twee knopen. (5) Voor de volgende rij pak je de eerste vier draden om de knoop mee te maken. Er ontstaat nu ook een duidelijke zijkant van het macraméwerk. (6) Pak de volgende vier draden en maak een weitasknoop (7) en ga zo verder tot het eind.


Knoop een tijdje door en eindig zoals jij wil. Ik heb er een punt aangeknoopt, maar je kunt ook met een rij van drie weitasknopen eindigen. Knip de draden af en je hebt zojuist een macramé-hanger gemaakt!Variatie op de weitasknoop

De weitasknoop is slechts een basisknoop; je kunt er nog meer leuks mee doen.


(1) Zet twee draden op en knoop een weitasknoop. (2) Leg dan de buitenste draden in het midden over de andere twee draden heen. (3) Knoop met de huidige buitenste draden een nieuwe weitasknoop.


Knoop verder door telkens de buitenste draden over de middelste draden naar het midden te leggen en je krijgt een ander effect dan de normale weitasknoop. Van deze variatie kun je ook een hanger maken.


Dat ziet er toch weer anders uit he?

Volgende keer is voorlopig de laatste knoopcursus en daarna gaan we een patroon maken.
Succes!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen