Oh Cosy Craft

Oh! Studio update #3 | Pegboard DIY


Het is tijd voor een nieuwe werkkamer slash studio make-over update! In de eerste blogpost vertelde ik over mijn plannen en wensen en in de vorige blogpost liet ik zien hoe ik de grote, saaie muur groen sausde. Vandaag geef ik een nieuwe update mét een DIY: maak dit toffe pegboard!

Al geruime tijd wilde ik dolgraag een pegboard, het leek me super handig om veel van mijn spulletjes een plekje te geven. De allermooiste spullen, welteverstaan, ze staan toch in het zicht! Bovendien is het een praktische manier om veel aan de muur te hangen zonder van de muur een gatenkaas van boorgaten te maken. Én, in een handomdraai heb je de hele indeling van opbergen veranderd! Als je nu nog niet overtuigd bent!


Wat heb je nodig:
- meubel-/timmerpaneel (plank) van 120 x 60 mm en 18 mm dik
- zaag
- schuurpapier
- een stok van 240 mm lang en 19 mm diameter
- potlood
- moertjes, ringetjes of kraanringen, 4 ringen van ongeveer 8 mm, of meerdere ringetjes die dunner zijn
- duimstok of lineaal
- boormachine + speedboor van 19 mm
- schroeven en eventueel pluggen om hem op te hangen

De afmetingen van het pegboard mag je natuurlijk zelf weten. In de DIY noem ik de afmetingen die ik heb gebruikt en ik geef tips en suggesties hoe je het pegboard ook anders kunt maken.

NB Het meubelpaneel kocht ik bij Bauhaus, daar kostte dit paneel slechts vijftien euro en bij de Hornbach minstens dertig. Je kunt natuurlijk ook een andere plank gebruiken, bijvoorbeeld underlayment of OSB.


Zaag (of laat het, zoals ik deed, in de bouwmarkt zagen) twee planken van vijftien centimeter van het meubelpaneel af. Je houdt nu een plank van 90 cm x 60 cm over.

Teken stipjes waar de gaten geboord gaan worden. Aan de lange kant komen 8 gaten en aan de smalle kant 5. Dat betekent dat de stipjes aan de lange kant 11,25 centimeter uit elkaar zitten, te beginnen met een afstand van 5,5 centimeter van de rand. Aan de korte kant zitten de stipjes 12 centimeter uit elkaar, te beginnen met een afstand van 6 centimeter van de kant. De gaten zitten dus niet allemaal evenveel uit elkaar, dit kun je natuurlijk voorkomen door een andere afmeting plank te nemen. Maar ik vind die wisselende afstand tussen de horizontale en verticale stipjes niet erg, ik zie het eigenlijk niet eens!


Boor met de speedboor op ieder stipje een gat, helemaal door de plank heen. Zorg ervoor dat de speedboor dezelfde afmeting heeft als de diamter van de stok.

Zaag de stok in kleine stukken van 17 centimeter lang. Schuur vervolgens alle onderdelen netjes glad.


Na al dat geboor, gezaag en geschuur ben je vast toe aan het eindresultaat. Hang het pegboard op aan de muur, zorg ervoor dat je de goede bevestiging voor de muursoort gebruikt. Het pegboard moet een klein stukje van de muur af hangen, dit zodat de stokjes dieper het pegboard in kunnen en dus steviger hangen. Bovendien kun je er dan ook haken aan hangen die achter het pegboard vast klemmen. De afstand creëer je door ringetjes aan de schroef te draaien. Ik gebruikte twee rubberen kraanringetjes van 4 mm dik per schroef.


Het pegboard moet natuurlijk nog helemaal gestyld worden, maar hey, daar is de volgende Oh! Studio update voor!

Andere opties
- Wil je het pegboard subtieler? Neem dan dunnere stokjes en plaats de gaten dichter bij elkaar.
- Ga voor een speels effect en verf de kopse kanten van de stokken en de planken in een andere kleur.
- Of verf het hele pegboard in een andere kleur.
- Maak een kleiner pegboard en gebruik hem als nachtkastje.
- Of als wc-rol-houder

       


Ik ben mega blij met het pegboard, eindelijk ziet mijn werkplek er niet meer uit als een random werkplek, maar zie je gelijk dat hier geen advocaat aan het werk is. Al zou ik iedere advocaat ook zo'n pegboard aanraden, het is gewoon super handig.

Over twee weken zie je het eindresultaat van mijn studio make-over, compleet met decoratie en inrichting. Ik kijk er nu al naar uit!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen