Oh Cosy Craft

Mijn meest favoriete illustraties


Misschien wist je het al lang, maar ik ben naast DIY-blogger ook illustrator. Ik illustreer voor tijdschriften, bijvoorbeeld Libelle of Ouders van Nu, maar ook voor mijn eigen online magazine: dit blog! Vandaag laat ik je de illustraties zien die ik het zelf het mooist vind. Kijk je mee?

Als ik zou moeten kiezen tussen illustreren of het maken van producten, dan kan ik daar niet tussen kiezen! Wat mij betreft gaat het ook heel goed samen, punchneedling is in mijn geval namelijk ook illustreren met wol. Toch moet ik zeggen dat ik vaak zekerder ben over producten die ik, oneerbiedig gezegd, knutsel dan over mijn illustraties. Vooral in de schetsfase schieten er vaak gedachten als 'Ik kan dit niet', 'Hoe ziet een schoen er eigenlijk uit?' en 'laat maar' veelvuldig door mijn hoofd. Maar gelukkig heb ik zo langzamerhand ervaring opgedaan en weet ik dat het wel goed komt. En soms ook niet en dat is maar goed ook. Want dan ben je opnieuw onwijs tevreden met een fijne illustratie.


Bovenstaande illustraties zijn relatief al oud; ik maakte ze vlak nadat ik van de academie kwam. En dat is al drie jaar geleden! Allebei deze illustraties zijn mij behoorlijk dierbaar. Zo maakte ik de linker bij een versje over het niet kunnen troosten van iemand. Ken je dat? Iemand (of jijzelf) heeft zoveel verdriet dat troosten niet helpt. Je kunt er alleen maar voor diegene zijn, maar verdriet wegnemen is eigenlijk onmogelijk.

De rechter illustratie is mijn allereerste autobiografische illustratie. Jep, dat ben ik samen met mijn vriend. Helaas draagt hij echter nooit een rode broek en blauwe sokken met lichtblauwe stippen..


En als we het dan toch over autobiografische illustraties hebben, dit is er zeker ook een! Vorig jaar juni vroeg mijn vriend mij ten huwelijk en daar wilde ik een blogpost mét bijpassende illustratie aan wijden. Je leest hem hier! Je begrijpt het wel: ook deze illustratie is mij erg dierbaar! En zie je dat schoentje van de meneer? Soms lukt dat echt wel hoor, schoenen tekenen!


Erg blij was ik toen ik een opdracht ging doen voor het tijdschrift Ouders van Nu. Het artikel ging over opa's en oma's en hoe zij omgaan met hun kleinkinderen. Dit is een van de eerste illustraties die ik geknipt heb en dat stemde mij zo tevreden dat ik er mee doorgegaan ben!

Vorig jaar mei verhuisden we naar ons nieuwe huis en die verhuizing ging zó goed dat ik graag mijn tips wilde delen, uiteraard met bijpassende illustratie. Ik vind deze illustratie heel vrolijk, grappig en mooi qua kleurstelling. Ik krijg er echt zo'n hygge gevoel van, en dat van verhuizen. Kun je nagaan!


Vaak gaan mijn illustraties over mensen en het uitdrukken van emoties. Maar ik vind het ook tof om objecten te illustreren. Waaronder dus mijn werkruimte. Helaas is de muur waarop ik uitkijk nog steeds spierwit, maar daar gaat dit jaar zeker verandering in komen! Bij het illustreren van 'dingen' kun je nog meer variëren met vorm en compositie en dat vind ik erg fijn. Hierbij maakte ik een blogpost over hoe ik mijn werkruimte wil gaan inrichten. Lees die hier!

Het is een ongoing proces om keuzes te maken binnen je eigen stijl: hoe versimpeld en grafisch wil je gaan? Kies ik ervoor om alles te knippen of maak ik bijvoorbeeld schaduwen met potlood? Welke details zijn belangrijk en welke niet? Het gebeurt dan ook meer dan eens dat ik hele delen weer weghaal en verander door een andere kleur, een andere vorm of allebei. In deze illustratie komt alles voor mijn gevoel samen, het is simpel maar zó duidelijk en treffend. Dit is een van mijn grote favorieten!

Psst, een paar van deze illustraties vind je ook als print in de shop. Vind je een andere illustratie nou zo leuk dat je hem ook graag als print wilt hebben? Stuur me dan een berichtje op social media of via henrieke@ohcosycraft.nl en dan gaan we dat regelen!


Ik ben erg benieuwd naar jouw favoriete illustraties of illustratoren! Misschien leer ik er nog leuke makers door kennen. Laat je het weten in de reacties?

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen