Oh Cosy Craft

Kook een cake!


Als je aan cake denkt, denk je aan een bakblik en een oven. Maar wist je dat je zelfs zonder oven (of magnetron) een cake kunt bakken? Of nou bakken, koken is het! Deze typisch Groningse cake heet poffert en wordt au bain marie gebakken. Het is heel leuk om te doen en door de langzame garing wordt de cake heerlijk zacht. Dit wil je!


Ingrediënten en benodigdheden: een poffertpan (overal op internet te koop, zoek ook op 'puddingtrommel'), 250 gram zelfrijzende bloem, 100 gram roomboter, 100 gram suiker en drie eieren. **
Moeilijkheid: *
Duur: ongeveer drie uur

*Je kunt wat variëren met de hoeveelheid suiker, maak hem zo zoet als je wilt. Met deze hoeveelheid suiker is de cake zoet, maar niet zo zoet als normale cake. Je kan vanalles toevoegen aan de poffert, denk eens aan rozijnen, walnoten of stukjes chocola.


Bereiding
Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron en giet het in een beslagkom. Klop de suiker erdoor tot er een egaal mengsel ontstaat. Voeg één voor één de eieren toe en als laatste klop je de bloem er rustig doorheen. Blijf even kloppen tot het een luchtig beslag is. Wil je ook andere ingrediënten toevoegen, dan kun je ze er nu doorheen spatelen.


Vet je poffertpan in en bestuif deze met bloem. Giet het mengsel in de poffertpan en doe het deksel erop. Zet de pan in een andere pan en vul deze met kokend water tot ongeveer tachtig procent. Zet dan je pan op het vuur en laat het pruttelen tot de cake gaar is. Bij mij duurde dit ongeveer drie uur, maar je mag af en toe best stiekem even kijken. Haal dan het deksel van de poffertpan en prik erin met een satéprikker. Als deze er droog uitkomt, is de poffert klaar.


Stort de cake uit de poffertpan en bestrooi hem met poedersuiker. Warm is de cake het allerlekkerst, je blijft er niet vanaf (en ik spreek uit ervaring, hihi)! Wil je de poffert ook zo leuk decoreren met deze waaiers? In deze blogpost laat ik zien hoe je ze maakt.


Eet smakelijk!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen