Oh Cosy Craft

DIY Macramé theelichthanger


Je kent ze vast wel; de onwijs leuke macramé plantenhangers. Ik wilde graag een variatie op deze hangers maken en maakte daarom een theelichthanger, om nog wat licht te brengen zo aan het einde van het jaar. Blijf dus lekker binnen, zet de kachel wat hoger en begin het macraméproject!

Benodigdheden:
- 27 meter macrametouw
- een stukje tape
- een leeg en schoon glazen potje
- waxinelichtje
- eventueel een naald

Duur:
Je bent een middag bezig met dit project

Moeilijkheid:
** De eerste knopen zijn lastig, maar hoe langer je bezig bent, hoe makkelijker het gaat.


Knip acht stukken touw van 3 meter en vouw de bundel dubbel. Plak een stuk tape om de streng, een stukje onder de vouw. Neem dan vier draden uit de bundel en maak halve (gedraaide) weitasknopen. In deze blog leg ik precies uit hoe je deze knoop maakt. Als je dertien centimeter hebt geknoopt kun je met de volgende vier touwen beginnen. Doe dit bij alle zestien touwen, zodat je vier strengen krijgt.

Laat het draad vier centimeter onder de halve weitasknopen hangen en maak een knoop. Begin dan met de gewone weitasknoop en knoop ook weer dertien centimeter door. LET OP: gebruik voor de gewone weitasknoop de draden waar je net omheen hebt geknoopt. Anders heb je straks heel korte en heel lange draden en kom je niet goed uit. Doe dit ook bij alle vier de strengen.


Als je de vier strengen af hebt, gaan we de strengen met elkaar combineren om een soort netje te maken waar het glazen potje in kan hangen. Er zijn verschillende manieren hoe je de strengen met elkaar kunt knopen: door er een gewone knoop in te leggen (het makkelijkst), door twee weitasknopen te maken of door de Josephine-knoop. Deze laatste leg ik hierboven uit. Ik wil het met liefde beschrijven, maar de foto's zeggen waarschijnlijk veel meer dan duizend woorden!


Maak drie lagen Josephine-knopen (twaalf in totaal) en test of jouw glazen potje hier goed in past. Bij een kleiner potje kun je de knopen dichter onder elkaar maken, maar bij een grotere pot moeten de knopen wijder uit elkaar. Maak onderin een grote knoop en knip de draden op één lengte af. Als je het mooi vindt, kun je de draden nog gaan splitsen, voor een meer fluffy onderkant.


Uiteraard kun je de lus zo laten en maak je slechts een knoop vlak boven de halve weitasknopen. Maar om de hanger helemaal shiny te maken, werken we ook de lus netjes af! Neem een stuk touw van twee meter en maak een knoop om de lus. Het korte stukje zit aan de rechterkant. Sla de lange draad door de lus en daarna door zichtzelf en trek het vast. Dit doe je de hele lus langs. Knip het draad op zo'n vier centimeter na af en stop het bij de draden onder het tapeje. Dit tapeje kun je er nu ook af knippen.


Neem een stuk touw van één meter en knoop het vlak onder de lus. Wikkel dit touw om de losse touwen en knoop het daarna vast. De draden van de knoop kun je met een naald wegwerken naar boven of beneden.


Yay! De macramé theelichthanger is af! Hang hem op en zet er een glazen potje en waxinelichtje in. En als je in het voorjaar zat bent van de waxinelichtjes, dan kun je er altijd nog een plantje in zetten.


Ik ben erg blij met mijn hanger, het brengt veel sfeer in onze woonkamer en is zo gezellig tijdens deze feestdagen!
Succes!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen