Oh Cosy Craft

Zo maak je zelf heerlijke yoghurt


Als je nog wat geitenwollenwokkenpunten nodig hebt, blijf dan vooral verder lezen, want met deze DIY heb je je spaarkaart instant vol. Ik laat je namelijk zien hoe je zelf yoghurt maakt! En dat is niet alleen super lekker, maar ook magisch om te doen.


Moeilijkheid: *
Duur: 15 minuten plus 16 tot 24 uur wachttijd


Het maken van yoghurt is vrij simpel, het vergt alleen wel enige oplettendheid en veel geduld. Als je denkt 'oeps, ik heb geen toetje voor vanavond, ik maak wel even yoghurt' vergeet het, dit kost veel meer tijd. Maar het is daarom ook zo leuk en magisch. Waarschijnlijk heb je alles zelfs al in huis en kunnen we gelijk beginnen. 


Allereerst breng je een liter verse melk naar een temperatuur van 40-45 graden celcius. Voor dit recept heb ik verse melk uit een pak gebruikt, maar ga je voor de volledige geitenwollensokervaring en gebruik je melk gelijk van de boer, dan moet je de melk eerst verhitten tot 72 graden celcius om bacteriën te doden. Als de melk op temperatuur is, voeg je twee eetlepels yoghurt toe. Roer het goed door en zorg ervoor dat de temperatuur gelijk blijft. Zet dan het vuur uit.
Om dit mengsel yoghurt te laten worden, moet het 16 tot 24 uur warm blijven. Daarom is het gebruik van een gietijzerenpan heel handig; deze behoudt de warmte goed. Pak alle (fleece)dekens, fleecevesten, wollen dekens en wollentruien die je in huis hebt en wikkel ze om de pan heen. Je kunt je pan dan ook nog in bed zetten en het lekker instoppen met het dekbed. Of zet het ingepakt en wel in een ruimte waar de verwarming zachtjes aanstaat.
En dan moet het mengsel zijn werk doen, spannend!


Na een uur of twintig is het dan zover, de yoghurt is klaar! Het is een onwijs magisch moment als je het deksel van de pan haalt en die lekkere zure yoghurtgeur ruikt. Je kan meteen gaan proeven of de yoghurt nog even in de koelkast zetten zodat deze iets indikt.


Ik vind de yoghurt heerlijk! Het is precies zoals yoghurt uit glazen flessen uit de biowinkel of van de boer, lodderig en dik. Omdat er geen toevoegingen inzitten, kan het zijn dat de yoghurt zich wat gaat scheiden. Dat is niet erg, roer het gewoon weer door elkaar. Bovendien is deze yoghurt natuurlijk beperkt houdbaar, maar waarschijnlijk is hij dan al lang op!

Ga je ook voor deze geitenwollensok-experience? En hoe vond je het smaken?
xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen