Oh Cosy Craft

Zo hang je een lamp op!


Sommige klusjes zijn zo simpel, maar toch doe je ze niet. Het ophangen van een lamp is daar een voorbeeld van. Ik vroeg altijd mijn vriend of mijn vader, want stroom is gevaarlijk en moeilijk, niets voor mij. Dácht ik. Maar daar moest maar eens verandering in komen, all you women independent, en sindskort is het ophangen van lampen een van mijn favoriete klusjes geworden. Ik laat jou ook zien hoe het moet, want iedereen kan dit!


Wat heb je nodig: afhankelijk van een hanglamp of plafonière. Hanglamp: kroonsteentje, spanningzoeker, lamp, peertje. Plafonière: 2 à 3 schroefjes, schroevendraaier, kroonsteentje, spanningzoeker, lamp, peertje, eventueel een boormachine met benodigdheden.
Duur: een kwartier tot een halfuur
Moeilijkheid: **


Het aller- allerbelangrijkste van dit project is het eraf halen van het stroom. Het beste is het om de hoofdschakelaar om te zetten, maar als dat net als bij mij niet mogelijk is, kun je ook de groep uitschakelen waarvan de lamp onderdeel is. Vergeet dit echt niet!


In het plafond zitten centraaldozen, dit is de plek waar een lamp kan komen te hangen. Natuurlijk kun je ook op andere plekken lampen ophangen, maar dan moet je stroom uit de centraaldoos halen en dit op de een of andere manier naar de plek van de lamp brengen. Dat kan door een sleuf te maken, een kabelgootje te monteren, het snoer gewoon te laten hangen of door een verlaagd plafond te maken (bij spotjes gebeurt dit vaak).

Anyhow, er zijn duizenden soorten lampen en ophangmethodes, vandaag laat ik de meest basic manier zien en gaat het vooral om het veilig ophangen van een lamp. Op bovenstaande afbeelding zie je de centraaldoos waar ik mijn lamp aan ga monteren. Ons plafond is gespackt en dat pleisterwerk zit ook op de elektriciteitsdraden en de centraaldoos. Dat geeft verder niets, ik heb het er af gekrabd waar het weg moest.

Het kan ook zijn dat de centraaldoos nauwelijks te vinden is of je hebt een heel zware lamp die je echt niet aan de centraaldoos kunt laten hangen. Dan moet je gaten boren in het plafond. Dat laat ik nu niet zien, maar het stroomgedeelte is hetzelfde!


Ik hang een plafonière op en daarvoor heb ik het kapje van de centraaldoos niet nodig. Wanneer je een hanglamp ophangt, heb je dit kapje wel nodig. Aan het kapje zit namelijk een super handig haakje waar je je hanglamp aan kunt hangen. Dan hoef je helemaal niet te boren!

Met een stanleymes snijd ik het spackwerk rondom het kapje door, zodat ik niet al het pleisterwerk van het plafond trek als ik het kapje losmaak.


Schroef dan het kapje los.


Het kapje kan er nog niet af, want de elektriciteitsdraden zitten aan elkaar verbonden met een kroonsteentje. Een kroonsteentje zorgt ervoor dat twee draden veilig aan elkaar verbonden kunnen worden en om een losse draad veilig af te werken. Schroef met een spanningzoeker het kroonsteentje eraf. NOTE: doe dit echt met een spanningzoeker en niet met een normale schroevendraaier. Als er toch onverhoeds stroom op de draad staat, wordt je met een spanningzoeker niet geëlektrocuteerd want met een normale schroevendraaier wel het geval zou zijn.


Pak dan de lamp, trek de draden door het gat en schroef hem vast. De gaten in de centraaldoos zaten voor mij niet op handige plekken. Ik heb daarom zelf een extra gat in mijn lamp geboord. Zo heb ik voorkomen om een gat in het plafond te boren.

Op de lamp (waar twee zwarte draadjes uit de fitting komen) staan twee letters: een N en een L. Het is belangrijk om de goede kleur draad met de goede letter te verbinden.
L = Fasedraad -> zwart of bruin
N = Nuldraad -> blauw
Groen/geel = aardedraad, deze mag je gewoon laten hangen.


Verbind de goede draden met elkaar met behulp van een kroonsteentje en de spanningzoeker. 


En draai er een (LED-)peertje in! Dan zet je het stroom er weer op en kun je testen of je je lamp goed hebt opgehangen. Yay, you can do this! Told ya!

xHenrieke

Disclaimer: ik ben natuurlijk geen elektriciën, dus mocht ik een fout hebben gemaakt, meld het dan even :) Ik heb al mijn lampen op deze manier opgehangen en ons huis staat er nog en de lampen werken.

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen