Oh Cosy Craft

Waarom kiezen wij voor een energieneutraal huis?

Op een bepaald moment in je leven gaat men, althans de meesten, op zoek naar een andere woning, al dan niet een koopwoning. Je speurt op Funda en doet eventueel bezichtigingen, maar je bent vooral bezig met wat je precies wilt: een rijtjeshuis, een woonboot, drie slaapkamers en in welke buurt? Wij kozen voor een energieneutraal huis en ik vertel je vandaag waarom wij dit zo belangrijk vinden.

Dat we in Groningen wilden gaan wonen, was vrij snel duidelijk. Maar zouden we blijven huren, zodat we snel konden verhuizen of maakten we de grote stap om te gaan kopen? Na wat berekeningen te hebben gedaan, wisten we dat we konden kopen. Yay, spannend! We vonden een project waarin energieneutrale woningen gebouwd werden en na een paar weken hebben we onze handtekeningen gezet en kon het lange wachten beginnen. We zijn nu bijna een jaar verder en de verhuizing komt steeds dichterbij.

Het liefste wilde ik gaan wonen in een bestaand huis; wat ouder, met authentieke deuren, misschien wel glas in lood en rare hoekjes die een leuke uitdaging met inrichten geven. Wel in de stad Groningen, want ik vind mezelf nog te jong voor een dorp. In een dorp hebben we een extra auto nodig, want met de bus en de fiets kom je niet overal. Bovendien wil ik het stadse leven nog ultiem ervaren; hoe een dorp woont dat weet ik, de stad moet ik nog ontdekken en daar kijk ik naar uit.

Het authentieke huis is het niet geworden, sterker nog, we gaan wonen in een nieuwbouwhuis met opdekdeuren, bovenramen en haakse hoeken. En dat allemaal omdat het allereerst een energieneutraal huis is en daarnaast is de plek geweldig. Natuurlijk vinden wij het huis ook erg mooi, is de indeling fijn en heeft het qua ruimte alles wat we willen. Dat is uiteraard het allerbelangrijkste.

Ons huis zal straks door middel van zonnepanelen zoveel energie opbrengen dat wij alleen onze eigen stroom gebruiken. Als we zuinig zijn met stroom, zullen we zelfs terugleveren aan de energiemaatschappij, we hebben als het ware onze eigen energiecentrale! Het huis is volledig elektrisch, er is zelfs geen gasaansluiting. Ik ben veel bezig met milieu en klimaat, het was dus niet alleen een aantrekkelijke keuze door het ontbreken van een energierekening, maar vooral omdat wij geen tot nauwelijks beroep doen op fossiele brandstoffen qua stroomvoorziening. Dat is toch geweldig! En het is allemaal kant-en-klaar. Het duurzamer maken van een bestaande woning vergt veel inspanning en is behoorlijk prijzig, vooral als je voor de real deal wil gaan met driedubbele beglazing en een warmtepomp. Ik ben blij dat wij niet zoveel hoeven te verbouwen, al heb ik veel respect voor mensen die het wel doen.

En ja, ik vind het een minibeetje jammer dat er geen authentieke elementen in het huis zitten, maar je moet prioriteiten stellen. Je moet altijd iets te wensen overlaten. Bovendien hebben we straks een enorm comfortabel huis; geen kieren en tocht en we hoeven de eerste tijd niet te verbouwen om het huis te verbeteren qua wooncomfort. En ik geloof dat de inrichting ook enorm veel doet voor sfeer, dus daar stort ik me op!

 

Zou jij in een energieneutraal huis willen wonen of heb jij juist andere prioriteiten?

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen