Oh Cosy Craft

Stempel guide #2: stempelen met gum of linoleum


Stempelen, het klinkt misschien een beetje kinderachtig en niet zo hip en crafty als we misschien zouden willen. Maar de manier waarop we vandaag gaan stempelen heeft meer met grafiek en druktechnieken te maken dan met stempelen zelf. Alhoewel, het is maar net hoe je het beestje noemt. Want in principe is het allemaal hetzelfde. Goed, dit sterke verhaal is lang genoeg. Aan de slag!

Moeilijkheid: **
Duur: zo lang als je wilt, maar met een simpele stempel en weinig afdrukken kun in een halfuurtje klaar zijn
Benodigdheden: zie hieronder, en anders: een lino-roller/lino-wals (zonder kan ook), acrylverf, stanley-mes, potlood, kwast, gum of linoleum, guts, papier en een plastic hoesje.


Voor deze stempeltechniek gebruiken we een gum of een plaatje linoleum om uit te gutsen. Linoleum koop je in kunstenaarsbenodigdhedenwinkels, maar ook bij bijvoorbeeld Pipoos. Omdat linoleum best prijzig is, kun je het vervangen door een gum. Bij de Action zijn gummen verkrijgbaar die redelijk groot zijn: 8 x 4 centimeter. Daar kun je al leuke stempels mee maken. Voor grotere stempels heb je echt linoleum nodig.

Teken een afbeelding op de gum. Als je het niet aandurft om gelijk op de gum te tekenen, kun je het eerst op een papiertje tekenen, deze uitknippen en vervolgens omtrekken op de gum. Dan begint het echte en spannende werk, we gaan gutsen! Begin met een smal gutsje en guts de randen van de afbeelding weg. Zorg ervoor dat je je andere hand altijd achter de guts houdt en dat er niets breekbaars voor de guts ligt. Je kat bijvoorbeeld. Er is namelijk behoorlijke uitschietkans!


Als je de randjes weg hebt gegutst, ga je met een groter gutsje de rest weggutsen. Snijd grote stukken weg met een stanleymes, deze kun je later opnieuw gebruiken voor een kleinere afbeelding.


Als je een lino-roller hebt, is dat heel handig en erg leuk. Maar ik kan me voorstellen dat je deze niet in je stash hebt, wees niet getreurd, een kwastje werkt ook prima. Stop een papier in een plastic hoesje, dit is een handige manier om te rollen met de lino-roller zonder dat de verf te snel uitdroogt of wordt opgenomen. Meng tot je de goede kleur hebt en rol dan over de stempel heen. Je moet even uittesten hoeveel verf de stempel nodig heeft voor een mooie afdruk. Dat merk je vanzelf!
Als je geen lino-roller hebt kun je met een kwastje verf aanbrengen op de stempel, of je smeert wat verf uit op het plastic en stempelt de stempel erin.

En nu kun je afdrukken gaan maken! Zoveel als je wilt, het werkt verslavend, dus pas maar op, hihi.

    


Ik heb gekozen voor de afbeelding van een blad van de monstera-plant, de gatenplant. En ik ben erg blij met het resultaat! Wat stempel jij?

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen