Oh Cosy Craft

Maak zelf hummus en combineer het met... augurk!


De feestdagen bestaan vooral uit lekker en vaak ook vet eten. En natuurlijk mag dat ook een keer, men zegt niet voor niets: je komt niet aan tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst. Dat houd ik dan ook in mijn achterhoofd als ik nog een kerstkransje uit de kerstboom steel. Maar lekker hoeft niet per se ongezond te betekenen, daarom laat ik je vandaag zien hoe je heerlijke hummus maakt. Hummus om op oudejaarsavond lekker met groenten in te blijven dippen. Of om nieuwjaarsdag gelijk gezond te starten.

Moeilijkheid: *
Duur: vijftien minuten
Extra benodigdheden: staafmixer / blender / keukenmachine


We gaan van start. Met hummus kun je eindeloos variëren; je kunt zelfs hummus maken van zoete aardappel of paprika! Dat staat nog op mijn bucketlist om te proberen. Ook met de ingrediënten van kikkererwtenhummus is de variatie eindeloos. Vandaag deel ik het basisrecept, je kan dan altijd zelf kijken of je eventueel meer kruiden wilt toevoegen bijvoorbeeld. Sommige mensen denken dat je voor hummus heel bijzondere ingrediënten nodig hebt, maar niets is minder waar. Het enige waar je wellicht even naar moet zoeken is tahin. Tahin is sesampasta: niets meer dan geplette sesamzaadjes. Ik heb mijn pot in de toko gekocht, maar tegenwoordig kun je het ook in de supermarkt kopen. Je kan zelf zien wat voor kikkererwten je wilt gebruiken. Het meest gemakkelijke is een blik of een pot. Laat ze uitlekken, maar gooi dan het vocht nog niet weg, dat kun je later nog gebruiken. Ik koop meestal een grote zak gedroogde kikkererwten, deze week en kook ik en daarna vries ik ze in. Zo heb ik altijd kikkererwten in huis en het is de goedkoopste manier (al neemt het wel veel ruimte in de vriezer in, hihi). 


En nu gaan we echt van start. Stop alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en doe daar een of twee eetlepels olijfolie bij, je kunt later altijd extra toevoegen. De keukenmachine is doorgaans het krachtigst en werkt daarom het beste. Zelf heb ik er geen, dus doe ik het met de staafmixer of de blender. Omdat deze apparaten minder krachtig zijn, doe ik niet meteen alles erin, maar beetje bij beetje. Zo kun je even bekijken of je vocht of een droog ingrediënt nodig hebt.
Pureer het tot je een redelijk gladde massa hebt en proef af en toe. Je kunt nu nog wat extra van het een of het ander toevoegen als dat nodig is. Als je hummus te droog is, mag je wat extra olijfolie toevoegen. Ik doe dit zelf meestal niet, want ik wil niet zoveel olie eten. In plaats van olie doe ik dan wat water of (kook)vocht van de kikkererwten erbij. Maar door mijn droge hummus heb ik wel de meest heerlijke combi ontdekt die ik je zo laat zien!


Nu is je hummus klaar! Dat was makkelijk, toch? Je kunt hummus op brood of crackers smeren. Maar je kunt er ook groenten in dippen. En dat is niet alleen lekker als lunch, maar ook heerlijk als tussendoortje of 's avonds bij de borrel. Hummus met paprika, komkommer, wortel, of... augurk! Ik was zo blij toen ik dit ontdekte, de combinatie van hummus en augurk is verrukkelijk. Doordat augurk veel vocht bevat, mag je hummus wat droger zijn, de augurk lost alles op. World peace!


Je kunt je hummus in een afgesloten bakje een paar dagen bewaren in de koelkast. Ruik na een paar dagen even, zo weet je altijd of het nog goed is. Je kunt beter vaker kleine beetjes maken, dan iets weggooien wat niet goed meer is.
Eet jij weleens hummus en weet je nog goede combinaties? Laat het dan weten!
Succes en eet smakelijk!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen