Oh Cosy Craft

Maak een statementposter


Nog heel even en dan gaat het gebeuren; dan ga ik gaten in de muur boren om allerlei moois op te hangen. Ik heb al een klein assortiment opgebouwd en daar komt hopelijk met mijn verjaardag nog een prachtige poster bij. Ik heb bij HKliving mooie platen gezien met onder andere plantenprints en daar begon mijn hart sneller van te kloppen. Met zulke grote posters en prints maak je een statement in je huis. Zelfs kleine ruimtes lijken groter met één of zelfs meerdere grote prints. En omdat ik al een tijdje droom van een grote letterprint, laat ik je zien je hoe je die zelf kunt maken. 


Benodigdheden: Computer en printer, plakband, lineaal, potlood, gum, kwast en penseel, zwarte gouache (eventueel andere verf of inkt), een groot, wit vel papier en een lijst.
Moeilijkheid: *
Duur: een middagje

Om deze poster te maken zijn er veel verschillende manieren te bedenken. Ik leg de meest arbeidsintensieve uit, maar je kunt het zo makkelijk mogelijk maken voor jezelf. Wat jij wil!

Optie 1:
Maak op de computer de poster, volg hierbij de eerste stappen van mijn uitleg, en laat de poster printen in een drukkerij.

Optie 2:
Teken met potlood een letter op papier, vul het in met verf en klaar is je poster.

Optie 3:
Maak in InDesign, Photoshop of een ander foto-/opmaakprogramma de letter zo groot als je wilt en sla hem op als JPEG. Volg daarna de laatste stappen van mijn uitleg.

En optie 4 ga ik helemaal uitleggen!

Om een strak resultaat te krijgen, heb ik een letter van een tof lettertype gebruikt. Ik vind dit handiger, omdat je op die manier zonder al te veel meten een strak resultaat krijgt. Voor mijn letter gebruikte ik het lettertype Cocogoose van de website dafont.com.

Open Word (of een ander tekstverwerkingsprogramma) en maak het papier 89,1 cm hoog en 63 centimeter breed. Typ dan de letter die jij wilt en maak hem zo groot mogelijk. Helaas is er een maximum aan de lettergrootte verbonden en deze is een stuk kleiner dan je eigenlijk wilt. De oplossing is het maken van een schermafbeelding van de letter en deze als afbeelding op het papier te plaatsen. Maak de letter zo groot dat hij binnen een kader van 50 x 70 cm past. Want zo groot is het papier dat je gaat gebruiken.

Sla het document op als PDF (of gelijk als JPEG, als dat kan). Open de PDF en exporteer deze als JPEG. (Met InDesign o.i.d. gaat dit wel makkelijker, maar zo gaat het ook best!) Om het grote bestand te kunnen printen, gebruiken we de website Blockposter. Op deze site worden grote afbeeldingen opgedeeld in meerdere aviertjes. Super handig voor deze poster! Open het bestand op de site, selecteer drie maal drie aviertjes en download het bestand. Je ziet dat de letter niet helemaal tot de randen van de aviertjes komt, dat klopt. Het papierformaat dat we in Word gebruikten was namelijk al drie aviertjes breed en drie aviertjes hoog. Maar zo groot is 50 x 70 niet. Zodoende heb je wat ruimte over.

 


Print het bestand en plak de letter als een puzzel aan elkaar. Zorg ervoor dat het gedrukte elkaar niet overlapt, maar het papier wel. Trek de letter met potlood over op het grote, witte vel en maak ze eventueel wat strakker met behulp van de lineaal. Let op dat je stevig papier gebruikt, door de verf kan het papier enorm gaan bobbelen en hoe dikker het papier, hoe minder last je ervan hebt. Ik heb de poster en het vel op het raam geplakt, zodat ik de lijnen goed kon zien. Vul de letter daarna in met verf. Gouache (plakkaatverf) is, wat mij betreft, de beste optie omdat deze heel mat opdroogt. Je kunt uiteraard ook acryl of inkt gebruiken, maar dat droogt glanzender op. It's up to you!


Laat de poster goed drogen en schilder eventueel een tweede laag. En dan kun je hem inlijsten. Dat is toch echt het allerleukste van het proces. Ik gebruikte een simpele lijst van IKEA, de Fiksbo.

En echt, binnenkort gaat hij aan de muur hangen. Maar voor nu vind ik dit ook best een goede optie!

    


Succes! En vergeet je resultaat niet de delen met #ohcosycraft. Dat vind ik héél leuk!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen