Vlak voor Kerst maakte ik een leuke raamtekening bij de voordeur om de boel daar wat gezelliger te maken. De tekening bestond uit een huisjespatroon en allerlei sterretjes in de lucht. Super leuk en sfeervol. Maar nadat het de laatste tijd al een paar dagen dertig graden was geweest, is zo'n winters tafereel niet meer zo geschikt. Het was tijd voor wat anders! Vandaag laat ik jou daarom zien hoe je een raamtekening maakt én kun je het patroon gratis downloaden. Handig toch?
De laatste tijd zijn raamtekeningen steeds populairder geworden, vooral in de Sinterklaas- en Kerstperiode duiken er op allerlei keukenramen huizen, kerstbomen en vliegende kerstmannen op. Maar ook in de zomer zijn er genoeg geschikte onderwerpen om op je raam te tekenen. Ik heb gekozen voor een aantal veldbloemen. Maar ik kan ook al niet wachten om allerlei herfstbladeren of pompoenen op het raam te tekenen, maar daarvoor moet ik nog een paar maandjes wachten!
Wat heb je nodig:
- Raamstift
- Het gratis patroon
- Schilders- of washitape
Een stift waarmee je op het raam kunt tekenen is tegenwoordig bijna overal te koop. Ze zijn echter wel makkelijker te vinden in november en december; dan liggen ze zo voor het grijpen. De HEMA, Pipoos en andere woon-/knutselwinkels hebben ze sowieso.
Print het gratis patroon uit en plak het aan de buitenkant van het raam vast met wat stukjes schilders- of washitape. Trek de lijnen vervolgens over met je stift. Ik gebruik slechts een witte stift, maar je kunt uiteraard ook gekleurde stiften gebruiken of slechts enkele elementen in kleur maken.
Tip: Maak een gekleurd vlak achter een bloem, zo heb je de bloem niet letterlijk ingekleurd, maar er ook omheen getekend. Dit kan een heel verrassend effect geven!
Het overtrekken werkt perfect bij enkel glas. Maar (gelukkig) hebben de meeste huizen tegenwoordig dubbel of zelfs driedubbel glas en zodoende zit er een behoorlijke ruimte tussen het tekenoppervlak en het patroon. Knijp daarom tijdens het tekenen telkens één oog dicht; zo zie je geen diepte en kun je de lijn makkelijk overtekenen. Werk wel op ooghoogte, anders komt de tekening in perspectief op het raam te staan.
Het patroon is gemaakt voor een lang en smal raam, maar je kunt het patroon natuurlijk zo vaak mogelijk herhalen als je zelf wilt. Ik heb de paardenbloempluisjes laten uitwaaieren naar boven én ik heb hier en daar een vlakje ingekleurd. Vind je de tekening nog te leeg? Dan kun je altijd extra bloemen toevoegen!
En als je zat bent van je tekening, poets je het er zo weer vanaf met een vochtige doek. Easy does it!
Maak jij ook weleens raamtekeningen en wat is jouw favoriete stift? Ik vind het namelijk het mooist als de stift zo wit mogelijk is en perfect dekt. Als jij dé tip hebt, dan hoor ik dat graag! Succes!
x Henrieke