Oh Cosy Craft

Kuikenkoekjes bakken


Bij pasen horen natuurlijk allerlei speciale etenswaren. Vroeger maakte ik een palmpasenstok en daar zat dan een onwijs leuk broodhaantje op. Ik pak het deze pasen iets zoeter aan en ik bakte kuikenkoekjes met een dikke laag icing.

Moeilijkheid: **
Duur: inclusief versieren ben je een middag zoet
Ingrediënten en benodigdheden: zie hieronder en anders: 200 gram poedersuiker, gele en rode kleurstof, wat cacao, een vormpje, een ei, 150 gram roomboter, 30 ml water, een deegroller, spuitzakken, 100 gram basterdsuiker of fijne suiker, 5 gram eiwitpoeder, 200 gram bloem


Kleurstof om speciaal voor bakken te gebruiken koop je in kookwinkels, sommige supermarkten en bijvoorbeeld de Xenos. Voeg steeds kleine beetjes kleurstof bij het te kleuren product, je merkt dan vanzelf hoe sterk de kleurstof is. Eiwitpoeder is niet hetzelfde als de eiwitpoeders van bijvoorbeeld Body en Fit. Eiwitpoeder is letterlijk gepasteuriseerde en gedroogde eiwit, te koop bij onder andere ‘de leukste taartenwinkel’. Het allerbeste werkt een spuitzak met een klein rond mondje, maar wegwerpspuitzakken waar je zelf een opening in moet knippen werken ook goed. Heb je dat allemaal niet, dan kun je altijd een boterhamzakje of ander plastic zakje gebruiken en een hoekje eraf knippen.


Koekjes

Splits het ei en doe de dooier samen met 200 gram bloem in een kom. Het eiwit houd je over. Snijd 150 gram koude boter in kleine stukjes en voeg dit samen met 100 gram basterd- of fijne suiker bij het ei en de bloem. Mix of kneed het net zolang tot het een kruimelig deeg wordt en maak er dan een bol van. Leg dit afgedekt een half uur in de koelkast. Op deze manier wordt het deeg weer koud en als je er dan vormpjes van maakt, lopen ze minimaal uit.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een platte, grote lap van ongeveer 4 millimeter dik. Steek er vormpjes uit en bak deze in ongeveer 15 tot 20 minuten. Laat de koekjes daarna afkoelen zodat we verder kunnen met de icing.


Royal icing

Mix 30 milliliter water, 200 gram poedersuiker en 5 gram eiwitpoeder tot een glad mengsel. Verdeel het glazuur in vier kommen. Voor de bruine kleur heb je aan een flinke lepel genoeg. Voor oranje heb je voldoende aan drie flinke lepels. De rest verdeel je door de helft voor wit en geel. Breng het glazuur op kleur door er kleurstof in te mengen. Voor oranje heb je natuurlijk rode en gele kleurstof nodig. Voor de bruine kleur gebruik je een snuf cacao.

Vul de spuitzakken met glazuur en spuit de figuurtjes op de koekjes. Maak eerst de buitenlijn en vul deze vervolgens in. Als je merkt dat het glazuur uitloopt, moet je er wat extra poedersuiker in mengen. Spuit eerst alle gele delen, dan alle witte, daarna de bruine oogjes en als laatste de details met oranje. Als je het mooi vindt, kun je als laatste nogmaals een buitenlijn over de witte vorm trekken. Zo ontstaat er diepte.

         


Succes en eet smakelijk!

 

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen