Oh Cosy Craft

Kerstshoppen in Düsseldorf


De Duitse kerstmarkten hebben iets bijzonders. Het zijn niet eens de kraampjes of de spullen die er verkocht worden; in Nederland wordt vrijwel hetzelfde verkocht. Maar als je op een Duitse kerstmarkt bent, ben je echt even op vakantie. Wij besloten daarom de allerlaatste vrije dag voor kerst naar Düsseldorf af te reizen.

Natuurlijk kneep ik hem wel na wat er in Berlijn is gebeurd. Ik zat enorm te twijfelen of we niet 'gewoon' naar Valkenburg moesten gaan, of desnoods naar de Intratuin. Maar we hadden het al zo lang op ons verlanglijstje staan en het stond al weken gepland voor afgelopen woensdag dus ik hakte de knoop door: we gingen gewoon. Je kon echter wel merken dat het anders was dan anders: er was veel politie op straat en ik vermoed dat het minder druk was dan in dezelfde periode in eerdere jaren.

De kerstmarkt in Düsseldorf kenmerkt zich door de vele kleine markten. Deze markten staan op wat kleinere pleinen door de stad heen. Op deze manier kun je normale winkels met kraampjes afwisselen en dat houdt het leuk. Daarbij zijn de grote warenhuizen van Düsseldorf ook prachtig versierd, net als de bomen en vele kerstbomen door de stad heen. Opvallend was dat elk marktje ongeveer hetzelfde verkoopt: champignons, bratwurst, gluhwein, heisse maronen en kerstpoppetjes. En toch kijk je bij elke kraam even of er nog iets anders is.

Op een van de pleinen stond een winkeltje opgebouwd met de allermooiste kerstversiering die ik ooit heb gezien. Het was een rond winkeltje en overal waar je keek hingen ballen, houten kerstpoppetjes, bomen, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hadden er kersthangers van. In mijn beste Duits (wat ik dus niet heb) vroeg ik of ik een foto mocht maken, maar helaas. 'Auch nicht mit mein Handy?' 'Nein, entschuldigung.' Achteraf had ik het natuurlijk nooit moeten vragen, want nu heb ik geen foto's van dit gigantische kerstballengeweld, hihi!


Ook typisch Duitse kerstmarkt: alle draaimolens in de stad. Dat ziet er zo feestelijk uit met de vele lichtjes en mooie versiersels.

   

   


Deze kerstsoldaatjes zagen we overal. Ik had ze nog nooit gezien en vind ze prachtig! Ze waren er in alle kleuren, vormen, formaten en prijsklassen; zelfs van honderdtachtig euro! In het ronde winkeltje waren ze het allermooist, maar daar betaalde je dan wel veertig euro voor. Dat vond ik echt te veel en zodoende heb ik ergens anders eentje gekocht voor een tiende deel ervan, oeps!


Ga jij weleens naar een kerstmarkt en welke is dan je favoriet?
xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen