Oh Cosy Craft

Kerstboom bokeh fotografie


Je hoeft niet naar Disneyland om een magische kerst te hebben, dat kan ook gewoon thuis! Want zeg nou zelf, deze foto is toch puur magie! Ik leg je vandaag uit hoe je dit bokeh effect in jouw eigen foto's krijgt.

Allereerst een kleine disclaimer: ik ben geen fotograaf. Dit effect heb ik met een beetje hulp van internet gekregen, maar ik heb vooral heel veel zelf geprobeerd en alle opties getest. Ik vertel je hoe het mij is gelukt, maar heb je zelf nog andere tips; laat het me dan vooral weten en dan verwerk ik het in deze post!

Benodigdheden:
- spiegelreflex camera
- ik gebruikte een Canon EF 50mm f/1,8 STM objectief
- zwart papier
- schaar
- mesje
- tape
- eventueel een statief (is wel erg fijn)
Duur: In een halfuurtje heb je echt al een foto!
Moeilijkheid: *


Om het bokeh effect te creëren maken we een custom lensdop met een uitsparing. Trek de normale lensdop over op zwart papier en knip het met een centimeter extra uit. Teken een vormpje in het midden van de 'dop' en snijd dit uit. Ik maakte een hartje, je kunt natuurlijk ook een ander vormpje gebruiken! Maak knipjes in de rand en vouw ze naar binnen.
   


Plak de lensdop op de lens. Zorg ervoor dat je nog wel aan de scherpstelring kunt draaien. Als je switcht van staande naar liggende foto's, moet je de lensdop ook veranderen. Anders krijg je liggende hartjes!
   


Nu ben je klaar om te gaan fotograferen. Stel de camera in op het laagste diafragma, bij mij was dat 1,8 en ga op een ruime afstand van de kerstboom staan. Stel ook je ISO waarde in, je hebt een hoge ISO nodig. Ik heb deze foto's gemaakt met een ISO van 3200. Zet de camera op handmatig scherpstellen en kijk door de zoeker om je foto scherp te stellen. Ga nu experimenteren met de sluitertijd. Ik heb foto's gemaakt met 1/80 en zelfs ook met 0,4 seconde.
    


Door af te wisselen met sluitertijd krijg je verschillende foto's wat licht betreft.
   


Ik vind het echt fantastisch om te doen en eerlijk, het is zo gepiept! Zoals je waarschijnlijk wel door hebt, is er geen kant-en-klaar antwoord op hoe je dit bokeh effect krijgt. Het is vooral experimenteren en proberen, maar juist dat maakt het zo leuk. Want dan ben je zelf iets aan het uitvinden! De kerstboom is een heel fijn object om te fotograferen omdat de lampjes relatief klein zijn. Dit effect werkt ook bij koplampen, maar wel met een flinke afstand. Probeer maar wat uit!

Veel plezier en succes!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen