Oh Cosy Craft

Kalligrafeer je kerstkaarten met de Finetec inkten


Van Instagram zijn ze niet meer weg te slaan; de FineTec inkten. Ze zijn er in alle denkbare kleuren en schijnen enorm gepigmenteerd te zijn. Mijn favoriete lettering-kunstenaars gebruiken ze erg vaak en maken er onwijs mooie dingen mee. Dat was dé reden voor mij om ook een palletje FineTec inkt aan te schaffen. Hoe je ze gebruikt en hoe ze mij bevallen lees je in deze blog!


Het FineTec palletje kocht ik bij Splendith en ik kreeg het de volgende dag al feestelijk verpakt thuisbezorgd, hoe fijn is dat! Zo gaf ik mezelf écht een cadeautje zonder er ook maar enige moeite voor te doen. Heerlijk toch!


Het palletje dat ik hier heb, is het 'Rainbow pallet', maar er zijn nog veel meer kleurencombinaties te koop. Je kunt de inkten zelfs per stuk kopen, dat is vooral fijn als je het wil testen en niet gelijk een giga voorraad aan wil leggen.


Het werken met FineTec inkten vergt iets meer moeite en geduld dan het werken uit een standaard inktpotje. Naast een kroontjespen en uiteraard papier, heb je ook water en een penseel nodig. Voordat je kunt beginnen met schrijven moet je de inkt vloeibaar maken. Leg een paar druppels water op de inkt en meng de inkt voorzichtig met het water. De inkt is goed als je ziet dat de inkt goed gepigmenteerd is en bijna net zo dun is als inkt uit een potje. Het is niet mogelijk om met je pennetje in de inkt te dopen, strijk daarom met het penseel de inkt af aan de achterkant van het pennetje. Ga dan heel voorzichtig met je pen in het cupje met inkt, zodat het overtollige inkt van de pen afglijdt.


En dan kun je beginnen met schrijven. Moderne kalligrafie kenmerkt zich door het verschil tussen dikke en dunne lijnen. Iedere lijn die naar beneden gaat, wordt een dikke lijn. Wil je nog meer handlettering tips? Ik heb er blogs over geschreven, kijk hier! Merk je dat de inkt niet goed van het pennetje afglijdt? Dan is de inkt te dik, druppel wat meer water in het cupje en probeer het opnieuw. Zie je nauwelijks inkt op het papier? Dan is je inkt waarschijnlijk te dun en daarom niet goed gepigmenteerd. Meng de inkt goed met het water en probeer het opnieuw. Waarschijnlijk gaat het nu beter! De inkt is redelijk snel op van het pennetje, na ongeveer twee letters zul je de inkt weer moeten aanvullen.

Ik ben fan van de FineTec inkten! Zoals je ziet zijn zelfs de lichte kleuren op alle ondergronden goed duidelijk, ze zijn dus echt onwijs goed gepigmenteerd. Ik merkte wel dat glad papier een stuk fijner schrijft dan grover papier. Maar dat kan ook aan mijn pennetje gelegen hebben.

Als je genoeg geoefend hebt (of helemaal niet aan oefenen doet), kalligrafeer dan je kerstkaarten! De envelop van je kerstkaart springt er meteen uit als je veel aandacht aan het adres besteedt. Ik oefen nog even door en begin dan aan de enveloppen!


Kende jij de FineTec inkten al? En ga je ook je kerstkaarten of enveloppen kalligraferen? Ik ben benieuwd!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen