Oh Cosy Craft

How to: een roosje borduren


Je weet vast wel dat ik gek ben op borduren. Daarom volg ik ook een flink aantal fiberartists (klinkt een stuk beter dan borduursters) op Instagram. Zo zag ik onder andere vaak een geborduurd roosje terugkomen en dat zag er zó mooi uit dat ik dit heel graag ook wilde kunnen. 'Het zou vast erg moeilijk zijn, zo ziet het er wel uit,' dacht ik, maar niets bleek minder waar. Het borduren van zo'n roosje is namelijk echt heel makkelijk en ik laat je zien hoe je dat doet!


Deze DIY gaat voornamelijk over het borduren van het roosje, maar ik vind het ook leuk om er daadwerkelijk iets mee te maken. Daarom maak ik een ketting met een mini borduurrringetje. Uiteraard kun je het gewoon bij het roosje alleen houden, of juist dit roosje vaak herhalen en op de kraag van je blouse borduren. You say it!

Benodigdheden:
- borduurgaren
- naald
- schaar
- potlood
- eventueel een borduurring
- iets om op te borduren, stof, blouse et cetera

Maak je er een ketting van, dan heb je dit ook nog nodig:
- mini borduurringetje
- ijzeren ringetje
- ketting
- sluitinkje
- tangetjes
- eventueel lijmpistool en vilt

Een grote borduurring is te koop in fourniturenzaken, maar bijvoorbeeld ook bij Pipoos. Ikzelf heb eens een hele batch op Ali Express gekocht, ze zijn niet de allermooisten, maar zeker mooi genoeg! De mini borduurringetjes zijn te koop bij Xenos en uiteraard ook online.


Als je zo'n klein borduurringetje gebruikt, trek dan de vorm over op de stof. Zo weet je hoe groot het werk uiteindelijk wordt. Zorg dat je stuk stof groot genoeg is om in je borduurring te passen. Je hoeft niet per se een borduurring gebruiken, je kunt de stof ook met je vingers strak trekken tijdens het borduren. Maar een borduurring is veel, veel fijner!


Zet in het midden van de cirkel een stip en trek vijf lijntjes naar buiten. Hier ga je straks op borduren. Klem de stof in de grote borduurring en off we go!


Naai met je borduurgaren (ongesplitst, dit zijn zes draden) over de potloodlijntjes heen en kom in het midden weer omhoog met de naald. Om een roosje te krijgen ga je als het ware weven door de lijnen die je net hebt gezet. Over de draad heen, onder de volgende door, over de volgende enzovoort. Het is belangrijk dat je een oneven hoeveelheid lijntjes hebt, anders ga je telkens over en onder dezelfde lijn heen, Ga door totdat je geen hulplijnen meer ziet.


Om het roosje af te maken, kun je er nog een takje omheen borduren. Splits groen borduurgaren totdat je twee draden overhoudt en naai daarmee een cirkel om de roos. Neem dan vier tot zes draden en borduur hiermee de blaadjes. Haal de stof uit de borduurring, knip het roosje ruim uit en klem hem in het kleine borduurringetje. Hang ook gelijk het ijzeren ringetje aan het schroefje. Knip de overtollige stof weg. Als je de achterkant heel netjes wilt afwerken, plak de stof dan, bijvoorbeeld met een lijmpistool, aan de borduurring vast. Knip een stukje vilt wat precies tussen de ring past uit en plak dit ook vast. Zo zit je borduurwerk extra goed vast én is de achterkant super strak.

(ik gebruik mega veel verkleinwoorden in deze post, I know! Sorry! Maar alles is heel klein en daarom voelt het ook niet kloppend om het te hebben over een mini borduurring, een schroef en een roos, haha!)


Rijg dan de ketting door het ringetje en bevestig ook het sluitinkje (gaan we weer met de verkleinwoorden). En yay! Je ketting is klaar!


Vind je het leuk om meerdere borduurtechnieken te zien? Laat het dan weten, dan ga ik verder op onderzoek!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen