Oh Cosy Craft

DIY vriendschaps-armbandjes knopen


Je kent ze vast nog wel van vroeger: vriendschapsarmbandjes. Ik heb er eerder ontelbaar veel geknoopt, maar ben het later ook zo vergeten. Zonde! Daarom laat ik je zien hoe leuk die armbandjes eigenlijk zijn. Hippie alert is aan!

De armbandjes zijn heel schattig en lekker boho, ik hou ervan! Maar heb je liever iets stoerders of grovers? Of wil je liever geen armbandje maken, maar bijvoorbeeld een haarband? Kijk dan snel hieronder, want ik laat je ook een manier zien hoe je deze armbandjes next level kunt maken.


Wat heb je nodig:
- verschillende kleuren katoen/borduurgaren/wol
- een stukje plakband of tape
- een schaar


Kies de kleuren uit die je wilt gebruiken, hoe meer kleuren hoe breder het bandje wordt. Hierboven gebruik ik vijf kleuren die ik dubbel gebruik. Knip van iedere draad zeventig centimeter af en bind ze samen door middel van een knoop. Zorg voor tien centimeter draden boven de knoop. Leg de verschillende kleuren in spiegelbeeld neer, in het midden liggen dus twee dezelfde kleuren naast elkaar. Nu kun je beginnen met het knopen van het armbandje!

Pak de draad die helemaal links ligt (de groene voor mij), leg hem boven de kleur die daar rechts van ligt (oranje) heen en haal hem er vervolgens onderdoor. Trek hem naar boven en naar rechts aan. Maak deze knoop nogmaals op dezelfde draad. Ga dan een draad naar rechts. Neem weer de groene en knoop hem tweemaal om de paarse heen. Herhaal dit bij de volgende twee draden rechts van de paarse. Als je meer dan tien draden gebruikt, ga dan door tot het midden. 


Ga verder aan de rechterkant. Pak weer de buitenste (groene) draad en haal hem over en onder de linkerdraad (oranje) heen. Trek hem naar boven en naar links om hem vast te zetten. Maak de knoop nogmaals met dezelfde draden. Ga zo door met de volgende drie draden. Vergeet niet om elke knoop tweemaal te maken. Maak als laatste de knoop om de groene draad die van links is gekomen. Het begin ziet er niet zo mooi uit, maar wees niet getreurd, het komt goed!


Ga dan weer aan de linkerkant verder en knoop net zo lang door tot je je armbandje lang genoeg vindt.


Maak een vlechtje met de overgebleven draden aan de onder- en de bovenkant en maak een knoop aan de uiteinden. Met dit vlechtje knoop je het armbandje om je pols.

     


Heb je geen zin in al dat gepriegel of wil je hem gewoon wat stoerder en grover? Bijvoorbeeld omdat je hem maakt voor je vriendje of omdat je er een haarband van maakt. Vervang het borduurgaren of katoen dan door wol of ander dikker garen. Het andere verschil tussen bovenstaande bandjes is de volgorde van kleuren. Lagen de kleuren bij het linker bandje in spiegelbeeld, bij het rechterbandje was de kleurvolgorde willekeurig en dan krijg je een ander, speelser effect.


Cheesy
hè! Maar wel heel leuk! Succes!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen