Oh Cosy Craft

DIY: vilten handgrepen

 

Dé IKEA-hack van 2017: leren handgreepjes op alle deurtjes en laatjes van IKEA meubelstukken. En IKEA speelde daar vervolgens slim op in om zelf leren handgreepjes te gaan verkopen. Ik vind het een onwijs leuke trend, door een kleine aanpassing krijgt een dertien-in-een-dozijn meubelstuk een leuke, andere twist. Maar stiekem ben ik er anno 2018 ook een beetje op uitgekeken. Bovendien probeer ik leer zoveel mogelijk te vermijden en daarom heb ik een andere manier om jouw meubelstuk een upgrade te geven!

Namelijk: vilten handgrepen. Geen wereldshockende hack, maar wel net even anders dan de leren handgrepen. Het vilt wat ik gebruik is synthetisch vilt, sterk, dik en ook vegan. Net zo leuk als een leren handgreep, maar veel warmer qua uitstraling. Het meubelstuk waaraan ik de handgrepen ga bevestigen is onze nieuwe garderobekast. In ons vorige huis zaten de kasten ingebouwd, super praktisch, maar zodoende propten we onze kleren het afgelopen jaar in te kleine en onhandige ladenkastjes. Met onze nieuwe gigantische kast is ons volwassen leven een feit. Ik beeld me in dat er over een x-aantal jaar ook kinderbeddengoed, slaapzakken en trouwkleding in opgeborgen wordt en dat hij never nooit te klein wordt.


Wat heb je nodig:

- een stuk dik vilt, te koop op de markt, bij fourniturenzaken en in stoffenwinkels
- een lineaal
- (stanley) mes of schaar
- een wit en grijs potlood
- een gaatjestang
- twee slotboutjes en twee moertjes per handgreep (te koop in de bouwmarkt of ijzerhandel)
- een boormachine + boortje
- eventueel een spuitbus en wasknijpers
- een tang, steeksleutel of ratelsleutel
- een meubelstuk waarop je vilten handgrepen gaat maken!

De slotbouten die ik heb waren zilver, maar ik vind dat niet zo mooi. Daarom heb ik ze met een spuitbus mat zwart gespoten. Om ze rechtop te laten drogen, klemde ik het boutje in een wasknijper en zo stond hij fier rechtop.


Maak een mal van drie bij twintig centimeter en snijd zoveel handgrepen uit als jij nodig hebt. Uiteraard ben je helemaal vrij om je eigen formaat te kiezen! Doe wat mooi staat bij jouw meubelstuk.


Zet met het witte potlood een stip in het midden van het lapje en een centimeter vanaf het uiteinde. Doe dit aan beide kanten van de handgreep en bij alle andere handgrepen.


Maak vervolgens met een gaatjestang een gat op het stipje. Test of het gat groot genoeg is zodat het boutje er mooi in verzinkt. Als je geen gaatjestang hebt kun je ook met een schaar of een dikke spijker een gat er door prikken.


En dan wordt het spannend, althans, ik vind het altijd vrij eng om gaten te boren. Het is toch definitief hè, zo'n gat.

Meet af hoeveel centimeter je de handgreep van de kant wilt hebben. De gaten moeten dichter bij elkaar geboord worden dan ze uit elkaar zitten op de handgrepen. Er moet namelijk ruimte zijn om je hand door te steken. Zorg voor een verschil van anderhalve tot twee centimeter. Ik maak mijn gaten met een afstand van 16 centimeter van elkaar en 3,5 centimeter van de kant. Zet stipjes en doe hetzelfde bij het andere handgreepje. En boor de gaten!


Schuif de boutjes erdoor en draai de moertjes vast met je handen, een tang, een steeksleutel of een ratelsleutel.


En voilà! Dit vind ik onwijs leuke DIY's: ze zijn namelijk erg makkelijk en snel te maken, maar geven zoveel resultaat. De handgrepen fleuren onze hele slaapkamer op.

   


Vind je deze handgrepen ook leuk of ga je toch liever voor de leren versie?

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen