Oh Cosy Craft

DIY: smyrna - latch hooking


Waarschijnlijk vond je het een paar jaar geleden beláchelijk dat iemand een skinny jeans (wortelbroek) droeg en waren onze ouders blij dat die rotan stoeltjes eindelijk de deur uitkonden, maar hey: alles komt terug! En zo gaat dat ook met handwerktechnieken. Tegenwoordig is het helemaal niet meer suf als je zegt dat je kunt breien of haken, ik bedoel zelfs pornoster Bobbi Eden heeft een haakboekje uitgegeven! De handwerktechniek die ik je vandaag laat zien gaat ook way back, op Pinterest zijn er op de Nederlandse naam zelfs weinig hits te vinden. We hebben het over: smyrna, oftewel latch hooking of rug hooking. Kijk je mee?


Vroeger maakte men hele vloerkleden met deze techniek, nu gaat mij dat een beetje te ver, maar zeg nooit nooit! Ik laat je zien hoe je een toffe wandhanger kunt maken, maar deze techniek is ook zeker geschikt voor bijvoorbeeld kussens. En dat is ook hetgeen wat je op Pinterest vindt: heel veel kussens met leeuwenpatronen. Vroeger, en nu nog wel eens, kocht je namelijk een smyrnapakket met daarin alle benodigdheden voor jouw project. Inclusief al voorgeknipte draadjes en stramien wat voorgedrukt is, zodat je precies ziet waar welke kleur gehaakt moet worden. Maar vergeet dat allemaal, we maken vandaag iets hips! Misschien kijken we hier over twintig jaar ook lachend en met een beetje schaamte op terug. Maar goed, dat zijn problemen voor later. Nu eerst:

Wat heb je nodig:
- een smyrna (haak)naald
- smyrna stramien, het stramien dat ik gebruik heeft 13 mazen per tien centimeter en kocht ik bij Hobbygigant
- diverse kleuren garen
- een schaar
- een dikke stift
- een stuk karton
- voor een recht haakwerk: een stokje *
- voor een rond haakwerk: een plaat dun hout, een figuur- of decoupeerzaag, schuurpapier, een handtacker of lijmpistool en een hanghaakje *

Aan het eind wordt helemaal duidelijk waarom je dit nodig hebt!


Teken met een dikke stift de rand van jouw smyrna project, ik maak een ronde hanger, maar vierkant of rechthoekig kan uiteraard ook. Teken ook het patroon wat je wilt haken, let wel, het patroon komt niet net zo duidelijk als een borduurpatroon tevoorschijn. Maar dat is juist een leuke verrassing vind ik! Knip de vorm met een extra ruimte van vijf tot tien centimeter uit. Als je het te krap uitknipt schieten de draden die het stramien vormen los en valt het werk uit elkaar.


Knip een kartonnetje van ongeveer zes centimeter hoog uit, de breedte maakt niet uit. Wikkel daar omheen met de kleur waar je mee begint en knip de draden aan één kant door. De hoogte van het kartonnetje is dus hoe lang de draden hangen aan het stramien. Let op: je knipt aan één kant door, de draden worden namelijk dubbel gevouwen! Uiteraard kun je de draden korter maken als je dat mooier vindt!


Met het smyrna-project werk je van onder naar boven. Mijn werk bevat veel wit en verder lichtroze, geel en donkerbauw, ik begin met wit. Pak een draadje en vouw deze dubbel om de smyrna-naald. Prik dan de naald door het stramien heen en haal hem onder het draadje door weer naar boven. Ook het 'wippertje' gaat helemaal door het gat heen.


Leg de uiteinden van het draadje in de haakopening en trek je naald terug. Zo knoopt het touwtje zichzelf vast. Trek de uiteinden dan naar de onderkant van het werk vast (op de foto is dat naar boven)


Ga zo een tijdje door! Het werkt, voor mij althans, het fijnste om van onder naar boven en van links naar rechts te werken. Zo heb je geen last van alle hangende draadjes. Je kunt eindeloos variëren met deze latch hooktechniek, maak de gekleurde delen bijvoorbeeld van langere draden, zo springen ze er nog meer uit!


Dit is zo'n fijne DIY die je lekker al Netflixend kunt doen, ik vind het zelf namelijk vrij lastig om stil te zitten als ik iets kijk en dan is dit perfect!

Tip: Als je het irritant vindt om het stramien telkens te moeten buigen om je naald er goed door te krijgen, leg dan een kussen onder je project. Je kunt de naald dan veel gemakkelijker naar beneden duwen.


Het grote verschil tussen een recht smyrna-werk en een rond smyrna-werk is dat het rechte werk veel makkelijker op te hangen is. Maak een stokje aan de bovenkant vast en hang hem op! Bij een rond smyrna-werk gaat dit echter niet zo eenvoudig; de zwaartekracht werkt tegen. Als je het werk aan een spijkertje aan de muur hangt, zul je zien dat de zijkanten naar voren gaan hangen. Super irritant! Dit kun je oplossen door een rond plankje uit te zagen en de lap hieraan te bevestigen. Ik doe dat met een handtacker, maar het werkt ook met een lijmpistool.


Maak als laatste een haakje aan je werk vast en je kunt hem ophangen!

    


Ik vind het erg mooi om muurdecoratie af te wisselen met verschillende texturen, zo hangen er lijstjes met illustraties, maar hangen er bijvoorbeeld ook een linnen doek en smyrna-, weef- en punchneedle-wandhangers.


Wat vind jij van latch-hooking? Heb je ook wat gemaakt? Deel het dan onder de hashtag #ohcosycraft en mention mij (@henriekeschuiling), dan zie ik wat je gemaakt hebt! Leuk!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen