Oh Cosy Craft

DIY: Rotan twijgjes spiegel


Rotan is niet meer weg te denken uit het interieur. Riep dat twintig jaar geleden maar eens en iedereen lachte je uit. De rotan trend gaat zelfs zóver, dat ook spiegels niet meer veilig zijn. Maar mij kan het niet ver genoeg gaan: ik hou ervan! Combineer de liefde voor rotan met zelf-maken en deze DIY is geboren.


Spiegels zijn leuk in iedere ruimte, tegenwoordig hoeven ze niet meer slechts een praktische functie te hebben. In sommige interieurs hangen ze zelfs op plekken waar je er überhaupt niet in kunt kijken. Spiegels zijn meer dan een object waarin je kunt checken of je haar goed zit of een puistje uit kunt knijpen. Het zijn heuse decoratie-items geworden, hoe leuk!

Wat heb je nodig:
- Een spiegeltje (Praxis, diameter 20 cm, €6,99)
- Allerlei droge takken in verschillende diktes
- Een stanleymes
- Lineaal
- Schuurpapier
- Lijmpistool en lijmpatronen
- Een ophanghaakje
- Papier, schaar en passer


Verzamel allerlei droge takken met een diameter van twee tot tien millimeter. Het hangt af van hoe lang de takken al hebben gelegen en van hoe droog het buiten is geweest, maar waarschijnlijk moet je de takken in huis nog even laten drogen. De takken moeten erg droog zijn omdat de bast van het takje af gaat. Onder de bast zit een prachtig, lichtbruin takje verstopt en deze gaan we gebruiken voor de spiegel.

Van sommige takjes kun je met je vingers de bast er zo af peuteren, fijn gevoel hè, maar sommige takjes gaan wat moeilijker; gebruik dan het stanleymes. Zitten er nog wat plekjes op de tak? Schuur het mooi glad met schuurpapier.


Onder de bruine takken komen zulke lichtbruine takjes tevoorschijn. Snijd de allerdunste takjes, met een diameter van ongeveer twee milimeter, in stukjes van twee centimeter. Snijd de andere takken in stukken van zeven en tien centimeter.


Om de takken twee centimeter vanaf de rand te plakken, maak je gebruik van een mal. Teken met je passer een cirkel van zestien centimeter op een papier, knip het uit en plak het met een tapeje in het midden van de cirkel vast. Gebruik je een spiegel die groter of kleiner is dan twintig centimeter? Maak de cirkel dan vier centimeter kleiner dan de spiegel.

Plak de takjes van zeven en tien centimeter om en om op de spiegel. Probeer zo min mogelijk lijmdraden te maken, deze haal je later moeilijk weg.


Om de ruimtes tussen de takjes op te vullen, pak je de dunne takjes van twee centimeter en lijm je die met heel weinig lijm tussen de lange takjes. De rand wordt daardoor voller en de spiegel zie je niet meer tussen de takjes door! Als je klaar bent, haal je het papier van de spiegel en kun je genieten van het resultaat.


Maak een hanger achter de spiegel vast. Ik gebruikte een zelfklevende schilderijhanger die ik met het lijmpistool extra vast heb geplakt.


Hoe onwijs leuk ziet dit eruit! Waarschijnlijk ziet niemand dat je dit zelf hebt gemaakt en dat vind ik met dit project echt een compliment! In mijn huis hangt de spiegel wél op een praktische plek, boven het wasbakje in de wc. Maar hang hem in de woonkamer tussen de schilderijtjes en andere muurdecoratie. Of zet hem op een plankje en de ruimte lijkt optisch groter en lichter.


Ik vind hem fantastisch. Het allerleukste aan zulke DIY's is dat je iets praktisch én moois hebt gemaakt, en je hebt iets persoonlijks toegevoegd aan je huis. Waarschijnlijk hecht je meer waarde aan de dingen die je zelf hebt gemaakt, dan aan iets dat je hebt gekocht. Wist je trouwens dat dit ook het idee achter IKEA is? Omdat men het meubelstuk zelf in elkaar moet zetten, raak je er meer aan gehecht en zul je het minder snel afdanken. Goed, dat was het weetje van de dag!

Heb je de spiegel gemaakt, deel hem dan met #ohcosycraft of tag mij erin, vind ik leuk!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen