Oh Cosy Craft

DIY: rond kussen met ruches


Soms heb je zin in een zelfmaker die niet zo moeilijk is en die al helemaal niet veel tijd in beslag neemt. Ik vind het best lastig om deze DIY's te bedenken, omdat ik ook graag arbeidsintensieve projecten aan ga, denk aan borduurprojecten, latch-hooking of een timmerwerk. Maar op een zonnige dag zag ik het licht en ben ik aan de slag gegaan met een stofje dat al geruime tijd in mijn stoffendoos lag te wachten en maakte dit gezellige, ronde kussen met ruches. Ik laat je zien hoe je hem zelf ook snel kunt maken!


Ronde kussentjes worden steeds populairder. En dat is logisch, want ronde kussens zijn léuk! Als je de vierkante en rechthoekige kussens op de bank afwisselt met een rond kussentje breekt dit het geheel en kan het je bank helemaal af maken. Probeer tijdens de seizoenswisseling ook je kussens te veranderen, zo heb je ieder seizoen een geheel nieuwe look zonder grootse ingrepen.


Wat heb je nodig:
- wat dikkere stof dat niet rafelt, ik gebruikte een fleece-achtige stof
- naaigaren
- schaar
- centimeterband
- een grote knoop
- spelden
- naaimachine en benodigdheden
- een naald
- een binnenkussen of kussenvulling
- eventueel pen, papier en een passer


Knip twee cirkels met een diameter van veertig centimeter uit. Ik heb een mal gemaakt van aan elkaar geplakte aviertjes, waarop ik met een passer een cirkel op heb getekend. Knip ook een aantal stroken uit van vijf centimeter breed en zo lang mogelijk. Pas als je bezig bent weet je hoeveel stroken je nodig gaat hebben.

 

Speld de eerste strook aan de goede kant van een van de twee cirkels. Je naait de stroken met een afstand van ongeveer een centimeter van de onderkant van de strook vast. Zorg ervoor dat tussen dit stiksel en de buitenkant van de cirkel zo'n twee centimeter over is. De strook valt dus twee centimeter over de rand van de cirkel.

Maak plooien door de stof hier en daar dubbel te vouwen en vast te spelden. Als je op deze verticale manier speldt, kun je simpelweg over de spelden heen naaien en hoef je niet bij iedere speld te stoppen om de speld eruit te halen.


Naai de ruches vast. Pak de volgende strook en doe precies hetzelfde: speld de strook met plooien en een kleine overlapping over de vorige strook en naai het netjes vast. Je werkt als een spiraal van buiten naar binnen.


Aan het eind zie je dat de binnenkant van de spiraal niet zo netjes is. Maar hey, dat probleem verhelpen we door er een mooie knoop op te naaien! Speld dan de buitenste stroken naar binnen toe vast. Dit doe je zodat je makkelijk de achterkant aan de lap kunt naaien zonder dat er per ongeluk ruches tussen zitten.


Speld de tweede cirkel met de mooie kant aan de ruches-lap en naai het vast. Zorg voor een opening van zo'n vijftien centimeter om het kussen om te draaien en het binnenkussen erin te stoppen. Als je dat hebt gedaan, naai je de opening netjes met de hand (of met de naaimachine) dicht. Vergeet niet de spelden uit de ruches te halen ;)

Ronde binnenkussens zijn moeilijk te vinden. Je kunt een gewoon vierkant binnenkussen nemen en hier een rond kussentje van naaien, maar je kunt ook de vulling eruit halen en daar het kussen mee vullen. Dat is wat ik heb gedaan!


Here you go! Je zelfgemaakte, ronde kussen met ruches is af! Hoe gezellig staat dat!

    


Uiteraard kun je nog varieren in breedte van de ruches, in kleur en in grootte. Kies wat jij mooi vindt!

 

Succes!

x Henrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen