Oh Cosy Craft

DIY kerstboom theelichtjes


Kun je ooit genoeg kerstdecoratie hebben? Ja! En tóch passen deze kerstboomtheelichtjes nog best in mijn kerststash. Je maakt ze van zelfdrogende klei en dat is niet zo moeilijk, zodat je genoeg tijd en energie over hebt voor alle andere kerstvoorbereidingen.


Benodigdheden:
- zelfdrogende klei (deze is van Flying Tiger, ik zou een andere adviseren omdat deze erg draderig werkt, langzaam droogt en grijs blijft. Bijvoorbeeld de klei van DAS, te koop bij de speelgoedwinkel of bij Pipoos. Ook Søstrene Grene verkoopt soms zelfdrogende klei)
- waxinelichtjes
- deegroller
- mesje
- rietjes of een naald (ik merkte dat een dikke naald veel prettiger werkt en mooiere gaatjes maakt)
- een bakje water
- een kerstboommal (optioneel)
Moeilijkheid: *
Duur: een halfuurtje om één theelichtje te maken, plus de droogtijd die afhankelijk is van de klei die je gebruikt.


Rol een deel van de klei uit tot een grote plak van ongeveer drie tot vier millimeter dik.


Snijdt de ondergrond ter grootte van het waxinelichtje uit en ook een reep van een centimeter hoog en ongeveer zo lang als de helft van de omtrek van de cirkel. Boetseer de reep aan de ondergrond vast, dit wil makkelijker als je de klei vochtig maakt met water. Om de binnenkant netjes af te werken en steviger te maken, rol je een dun slangetje van klei en boetseer je deze vast aan de lasnaden van de opstaande rand en de ondergrond.


Maak eventueel een malletje van papier en snijd de kerstboom uit de klei. Zorg aan de onderkant voor een centimeter extra om de opstaande rand mee te maken.


Boetseer de kerstboom met de opstaande rand aan de ondergrond en verstevig de binnenkant met een slangetje klei. Maak de buitenkant mooi glad en netjes .


Prik vervolgens met een naald gaatjes in de kerstboom. Straks gaat hier het licht mooi doorheen schijnen. Zet het theelichtje stevig neer en zorg ervoor dat de kerstboom niet omklapt. Je kunt het eventueel stutten met statéprikkers. Laat het theelichtje dan drogen. Omdat ik liever geen grijze lichtjes wilde, heb ik ze wit geverfd met gouache (plakkaatverf).


Ik vind ze wit een stukje mooier en de oneffenheden zijn zo ook opgelost, win win!


Funny note: Bij het stylen van de foto maakte ik een nieuwe tekst op het letterbord, maar hoe ik ook zocht, ik kon het vraagteken niet vinden in het bakje met letters. Na wat zoekwerk op internet en vooral op Pinterest zag ik dat geen enkele quote een vraagteken heeft en waarschijnlijk zit er nooit een vraagteken bij de letters. Heb jij wel een vraagteken bij je letterbord? Ik ben erg benieuwd!


Heb jij je huis of kamer al helemaal kerstproof? Ik ben klaar voor de feestdagen!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen