Oh Cosy Craft

DIY hippe shopper


Als meisje sleep je altijd met een tas, althans, ik wel. En daar zitten niet alleen mijn spullen in; mijn vriend gooit regelmatig sleutels, een portemonnee en zijn telefoon in mijn tas. Bovendien word ik geacht altijd een flesje water en aspirientjes uit mijn tas tevoorschijn te kunnen toveren. Een grote tas is dus erg handig. Vooral nu je in winkels niet zomaar meer een plastic tasje krijgt (heel goede zaak, vind ik) kun je wel wat meer ruimte gebruiken. Ik maakte deze tas en ik laat jou zien hoe je hem ook kunt maken!

Benodigdheden: Ongeveer een tot anderhalve meter canvas, drie mm dik vilt van 50 x 42 cm, wol, dikke naald, naaimachine plus benodigdheden, stofschaar, potlood, lineaal/geodriehoek.
Duur: Je bent ongeveer een middagje bezig.
Moeilijkheid: **

De tas is niet heel moeilijk om te maken, maar je hebt natuurlijk wel wat naaiskills nodig. Kun je niet zo goed naaien? Vraag dan gezellig je moeder, oma, tante of een ander iemand met verstand van naaien om je te helpen. Dat is echt cosy craften (ha-ha)! Oh en als je hem gewoon wilt hebben, zónder craftmoeite? Stuur me een berichtje via henrieke@ohcosycraft.nl, ik verkoop ze namelijk ook!


Meet uit het canvas de volgende rechthoeken af:
- 42 x 24 cm (2x)
- 42 x 47 cm (2x)
- 70 x 8 cm (2x)

Meet uit het vilt twee lappen van 42 x 25 centimeter af.

Knip alles uit, let op: deze afmetingen zijn al inclusief één centimeter zoom.


Leg een kleine rechthoek canvas met de goede kant op een lap vilt. Speldt het aan een lange kant vast. Doe het zelfde met de andere kleine lap canvas en vilt. Stik het vast.


Leg dan de beide lappen met de mooie kanten op elkaar. Speldt de lange kanten en de onderkant (viltzijde) aan elkaar en stik vast. De bovenkant blijft open. Doe hetzelfde met de grote lappen canvas, maar laat dan in het midden van een zijkant een stuk van vijftien centimeter open. Dit gebruik je straks om de tas te keren.


Leg de tas neer als op bovenstaande afbeelding. Teken dan een rechte lijn van 9 centimeter (4,5 aan elke kant van de onderzoom), speldt vast en stik netjes over de lijn. Doe hetzelfde aan de andere kant van de onderzoom én bij de andere zak.


Het flapje wat overblijft mag je wegknippen. Op deze manier ontstaat er een bodem in de tas.


Keer de zak met het vilt eraan om en teken met potlood kruisjes op het canvasgedeelte. Naai met wol de kruisjes en knoop per kruisje het draad aan de achterkant vast. Misschien was het handiger om deze kruisjes te borduren voordat je het vilt eraan vastnaait, maar dat is achteraf, hihi.


Neem dan de lange stroken, vouw de uiteinden naar binnen en speldt het vast.


Naai het vast en stik ook de andere kant van de strook door.


Schuif de canvas zak (voering) over de vilt/canvas zak heen. De voering heeft de lelijke kant aan de buitenkant en de vilt/canvas zak de mooie kant. Speldt de hengsels aan plusjesstof, 8,5 centimeter vanaf de zijkant. De hengsels steken vier centimeter uit. Schuif de hengsels tussen beide zakken in.


Speldt de voering aan de buitenzak met de hengsels ertussen en stik het vast. En dan het leukste: keer de tas om via de opening in de zijkant van de voering.


Speldt dan de opening netjes dicht en naai het vast.


Vouw de voering ín de tas en dan hoef je nog slechts één ding te doen: naai een zoompje in de bovenkant van de tas. En tada, je hebt een tas gemaakt!


Hoe leuk is 'ie? Je kunt natuurlijk oneindig variëren met kleuren, stoffen en patronen. En vind je de tas heel leuk, maar heb je helemaal geen zin om hem te maken? Stuur me een berichtje, ik verkoop ze namelijk ook: henrieke@ohcosycraft.nl

Succes!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen