Oh Cosy Craft

DIY festival haarband


Het festivalseizoen is volop aan de gang. En daar hoort natuurlijk een bepaalde stijl bij: bohemian kleding met spijkerjasjes, grote oorbellen en een hippie haarband. Je vindt zulke haarbanden overal in de winkels en op internet, maar het is helemaal festivalproof als je hem zelf hebt gemaakt. Kijk je mee?


Deze haarband zag ik al vaak voorbijkomen bij Rachel van De Huismuts en Shifra van A Cup of Life en ik vond ze zo leuk! Maar cheap als ik ben, maak ik het veel liever zelf dan dat ik er eentje koop. En ik verbaasde me erover hoe snel het klaar was. Bovendien heb ik allerlei stofjes liggen die ontzettend leuk zijn, maar of te klein of niet geschikt voor een kledingstuk. Deze festival haarbanden zijn daar dus ideaal voor!


Benodigdheden: een restje stof, een stukje elastiek, naaimachine + benodigdheden, klosje garen, stofschaar, meetlint of lineaal.
Duur: een uurtje
Moeilijkheid: **


Om te weten hoe lang de haarband moet zijn, meet je de omtrek van je hoofd op de plek waar de haarband moet komen. Bij mij is dat 55 centimeter.

Knip twee stroken van 55 (variabel = hoofdomtrek) x 15 centimeter.
Knip ook een lapje van 9 x 10 centimeter. Dit gebruik je straks om het elastiek netjes weg te werken.


Vouw de stroken met de goede kanten naar elkaar toe en speld de lange kant vast. Naai dit daarna dicht.


En frummel de goede kant naar buiten.


Vouw ook het kleine lapje met de goede kanten tegen elkaar dicht en naai de lange zijde vast. Frummel de goede kant weer naar buiten. Er is nu een klein kokertje ontstaan.

Leg daarna de twee stroken kruislings op elkaar en pak de uiteinden van de onderste strook bij elkaar. Trek deze uiteinden door het kokertje dat je net hebt gemaakt en schuif het wat op.


Knip een stuk elastiek af van 5 centimeter lang en speld deze tussen de beide uiteinden. Je kunt nu even passen of de hoofdband goed zit. Zit hij te strak, dan moet het elastiek langer. Zit hij te los, knip dan het elastiek korter of knip een stukje van de stroken af. Als het goed zit, dan kun je het vastnaaien.


Schuif het kokertje over het elastiek. Vouw de uiteinden naar binnen toe zodat je een mooi naadje krijgt. Zorg ervoor dat je het kokertje vlak bij het elastiek vast naait. Je kunt dit met de naaimachine doen, maar met de hand wil dit ook prima. Het kokertje gaat wat gefrummeld zitten, dat hoort zo. Als het namelijk strak staat, kun je het elastiek niet meer uitrekken.

En dan is je haarband klaar!


Ik vind hem zo leuk! Bij een wat simpelere outfit staat het super zomers en geeft het een extra twist.

   

   


Succes! En als hem hebt gemaakt, vergeet hem dan niet te delen met #ohcosycraft.

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen