Oh Cosy Craft

DIY: bloemen borduren op tule


Borduren is een techniek met heel veel mogelijkheden. Misschien ken jij alleen de kruissteekjes die je oma vroeger borduurde, maar borduren kan op veel meer manieren. Bijvoorbeeld: borduur op tule! Tule is een heel open stof die vaak gebruikt wordt om (trouw-)jurken veel volume te geven. Als je het gebruikt om te borduren, lijkt het borduurwerk te zweven. Hoe leuk is dat!

Ik vind borduren erg leuk. Hoewel het proces niet erg snel gaat, zie je na iedere steek resultaat. Om mijn liefde hiervoor nog verder over te brengen dan met blogposts alleen, ben ik bezig met het maken van borduur-DIY-kitjes. Een doosje waar alles in zit wat jij nodig hebt voor je borduurproject, inclusief patroon! Zou jij dat leuk vinden?

Goed, nu verder met de zelfmaker!

Dit heb je nodig:
- een borduurring
- tule
- borduurnaald
- borduurgaren
- schaar
- stift
- papier
- lijmpistool / houtlijm / knutsellijm


Teken op een papier het patroon dat jij wil gaan borduren of print er een uit. Via Google vind je allerlei toffe gratis borduurpatronen. Knip het papier op dezelfde maat als je borduurring. Span dan de tule strak in de borduurring. Leg het papier tegen de tule aan en trek het patroon over met een stift.


Omdat de gaten van tule veel groter zijn dan van normale stof, borduurt het best lastig. Laat bij het begin een afhechtdraad van zo'n vijf centimeter hangen en begin te borduren. Ga een paar keer over dezelfde steekjes heen om de vorm duidelijk en vol te krijgen. Maak de lijnen niet te dun, anders heb je straks een probleem met afhechten.


Afhechten doe je naald en draad door aan de achterkant onder de draden door te steken. Probeer dit zo smal mogelijk en in het midden te doen, zodat je aan de voorkant er niets van ziet. Knip het draadje dan kort af.


Als je klaar bent met het borduurwerk, knip je de tule tot een centimeter van de rand af.


Plak deze rand vast aan de binnenkant van de borduurring. Zorg ervoor dat de rand tule echt niet breder is dan de diepte van de borduurring, anders zie je aan de voorkant een dubbel stukje tule. Met een lijmpistool gaat het heel snel, maar omdat de lijm snel droogt en je de open tule er tegenaan moet duwen is het wel heet aan je vingers. Ik ben inmiddels goed gewend aan deze hitte en mijn loden vingers kunnen er wel tegen, haha! Maar vind je dit eng, gebruik dan houtlijm, knutsellijm of een andere lijm die transparant opdroogt. 


En dan is je borduurwerk klaar! Hang 'm op, zet 'm neer of doe 'm iemand cadeau. Een leuker en vooral werkzamer cadeautje is er toch niet?

    


Heel veel plezier met het maken van dit project! Ik ben erg benieuwd of jij interesse zou hebben in een borduurkitje. Laat het me vooral weten!

x Henrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen