Oh Cosy Craft

De meest inspirerende illustratoren


Mooie illustraties maken me blij, daarom houd ik er enorm van om in de bibliotheek of boekwinkel te zoeken naar prachtige prentenboeken. Of om lekker in de Flow te lezen en ondertussen plaatjes te kijken. Zien maken, doet maken en zodoende raak ik vaak geïnspireerd door het werk van andere illustratoren. Ik krijg meteen zin om nieuwe dingen te creëren. Vandaag laat ik jullie mijn meest favoriete illustratoren zien door middel van hun Instagrampagina. Want op welke manier is het nou makkelijker om veel van iemands werk te zien? Juistem!


Anne Stalinski
 is een Groningse illustrator met een stijl die er heel vlot en dynamisch uitziet. Ze is een kei in het tekenen van gezichtsuitdrukkingen met de minste details en haar humor is geweldig. Anne houdt ook een soort van dagboek bij van haar supermarktbezoeken, hierin tekent ze wat ze allemaal tegenkomt tijdens het boodschappen doen. Dat werkt enorm aanstekelijk, ik let nu ook veel meer op mijn medesupermarktbezoeker. En het is waar: je komt de gekste dingen tegen!


De illustraties van Donna Wilson zijn super lief. De personen die ze tekent hebben gezonde rode wangetjes en de gezelligheid straalt er vanaf. Naast personen en gezichten tekent ze ook veel dieren, minimalistisch, maar toch erg herkenbaar. En nee, Donna Wilson is niet zomaar een illustratortje, het is een merknaam met verkooppunten van haar werk in allerlei landen. Ik zou ook graag een bord van haar aan de muur hebben hangen.


Het zusje van Anne Stalinski is Eva Stalinski. Haar werk kenmerkt zich door felle kleuren en zwarte lijnen. Ze maakt super grappige tekeningen en plakt overal ogen op. Tegenwoordig maakt ze ook video's op YouTube over hoe je thuis kunt zeefdrukken. Handig!


Wie kent haar niet: Fiep Westendorp! Als je Jip en Janneke kent, ken je Fiep. Ik vind haar werk fantastisch en koop het liefst alles waar een illustratie van haar hand op staat. Boven mijn bureau hangen daarom ook ansichtkaarten van Jip en Janneke, in kleur, want Fiep's werk met kleur vind ik het allermooist. Ik bestudeer ook geregeld hoe ze het heeft gemaakt: ze gebruikt niet alleen potlood, maar hier en daar ook aquarel en inkt. Je hebt van die mensen die dingen maken waarvan je zou willen dat jij ze maakte, dat heb ik met Fiep. Love it!


Floor Rieder zat een paar jaar voor mij op de academie waar ik ook gestudeerd heb. Toen ze een lezing kwam geven over haar werk ontdekte ik haar en ik ben nooit gestopt met volgen. Ze heeft vele prijzen gewonnen en haar prentenboeken zijn super inspirerend en mooi. Ze werkt vaak omgekeerd: ze tekent niet wat er moet staan, maar ze haalt weg wat er niet moet staan. Dit doet ze door een glazen plaat zwart te schilderen en vervolgens de verf weg te krassen waar het wit moet zijn. Dit kun je dan inscannen en tadaa: een illustratie.


Jane Ormes is een illustrator die ik heb ontdekt via Instagram. Ik vond haar werk gelijk heel aantrekkelijk: ze gebruikt veel heldere kleuren en grafische vormen. Soms werkt ze zoals bovenstaande afbeeldingen, uitgeknipte vormen uit geschilderde vellen papier. Maar soms werkt ze heel strak met vlakke vormen. Toch herken je in beide manieren Jane Ormes terug.


Een andere illustrator die ik via Instagram heb ontdekt is Kirsten Sevig. Ze maakt vooral patronen en gebruikt daarvoor mooie kleurcombinaties. Naast patronen maakt ze ook losse illustraties, maar deze wijken enorm af van de pracht van haar patronen, vind ik. Echt, bekijk haar instagram en je zult verstelt staan!


Een van de bekendste illustratoren van Nederland is Lieke van der Vorst, ook wel bekend als Liekeland. Ze tekent heel precies en gedetailleerd met kleurpotlood. Haar illustraties zijn authentiek, wollig, lief en vooral heel erg mooi. Bovendien is ze veel bezig met duurzaamheid in onder andere voeding en houdt ze van tuinieren in de groentetuin.


Heel veel kleur, dat kenmerkt het werk van Marijke Buurlage. Ze gebruikt kleur op kleur op kleur en patroon op patroon op patroon. En het werkt ook nog! Marijke tekent met inkt en kleurt daarna het werk in met de computer. Haar moeder is bezig om haar illustraties om te zetten naar een borduurwerk en deelt dit op Instagram via @stitchyfriday. Een super leuk moeder-dochterproject.


Ook Marloes de Vries timmert enorm aan de weg met haar illustraties. Ze zijn ook zo leuk. Marloes' illustraties zijn simpel en vlot. Het kleurgebruik is, zoals beautybloggers het noemen, on fleek en haar humor is onwijs grappig. Ze deelt op Instagram vaak kleine comics waar je hard om moet lachen.


Sarah Benning, dé borduurkunstenaar van Amerika, heeft een enorme fanbase en dat is ook logisch. Haar borduurwerken vol planten zijn prachtig en ze kan ze verkopen voor hoge prijzen. Dat moet ook wel, er zit zoveel werk in een frame. Iedere maand deelt ze via Etsy een DIY, zodat je zelf ook kunt borduren als Sarah.


Last but not least: Wies van er Velde a.k.a. Sowiesowies. Wies maakte altijd al heel leuke illustraties, maar sinds een tijdje is ze veel aan het linodrukken. De illustraties die daar uit voortkomen zijn prachtig en super inspirerend. Naast de linosnedes, boetseert ze ook veel. De lampen, kopjes en potjes die ze maakt zijn echte Sowiesowies-producten en allemaal te koop via haar webshop.

En, heb je ook al gelijk de kriebels om te gaan tekenen, boetseren of borduren? Ik wel!
xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen