Wie mij wat beter kent, weet dat ik soms heel cheap kan zijn. Ik fiets bijvoorbeeld gerust een blokje om zodat ik mijn favoriete ranja tien cent goedkoper kan scoren. Bovendien doe ik graag groen en één plus één is twee: ik koop geen blikjes bonen of erwten maar ik week en kook ze zelf! En I know, dat klinkt misschien een beetje geitenwollensok, maar geitenwollensokken zijn wel lekker warm en dat is heel fijn met dit weer. Oke, ik sla door, lees gauw verder!
Benodigdheden: Bonen, linzen, erwten, kikkererwten of andere peulvruchten, een grote pan, water, diepvriesbakjes of -zakjes.
Duur: Een nacht + 1,5 uur wachten. Een half uur 'bereidingstijd'.
Moeilijkheid: *
Je zou misschien denken dat dit veel werk is en veel tijd kost, maar niets is minder waar! Althans, de bonen moeten wel lang weken en koken, maar zelf heb je er weinig werk aan. En dat vinden wij drukke mensen natuurlijk heel fijn!
Het goede aan het zelf weken van bonen en erwten is dat je geen blikjes of potjes meer hoeft te kopen en dat scheelt behoorlijk veel verpakkingsmateriaal en geld. Een zak gedroogde bonen is namelijk veel goedkoper om aan te schaffen.
Goed, maar hoe doe je dat dan? Simpel! Neem je zak bonen of erwten en leeg hem in een grote pan of bak. Zorg dat de pan tot ongeveer de helft gevuld is, de bonen zullen namelijk enorm opzwellen en dan hebben ze de ruimte wel nodig. Vul de pan volledig met water. Laat dit nu een nacht rustig staan, de bonen of erwten hebben acht tot twaalf uur nodig om te weken. Het is handig om deze stap slim te plannen, ik vul de pan altijd vlak voordat ik naar bed ga, zodat ik 's ochtends verder kan. Maar je kunt ook juist 's ochtends de bonen of erwten te laten weken en 's avonds de volgende stap doen.
Zodra de erwten of bonen goed geweekt hebben, ga je ze koken. Laat de bonen een uur tot anderhalf uur rustig pruttelen. Je kunt tussendoor even een boon proeven, als deze zacht genoeg is, zet je het vuur uit.
Wacht tot de bonen afgekoeld zijn. Hiervoor leg ik ze verspreid op een dienblad, de bonen of erwten koelen hierdoor sneller af en garen niet verder door de stoom van de onderliggende bonen. Doe de bonen of erwten dan in bakjes of zakjes in de diepvries. Bakjes zijn natuurlijk veel milieuvriendelijker dan zakjes, maar ze nemen ook meer ruimte in.
Extra tips:
- Mix je bonen en erwten, dan heb je altijd een bonenmix klaarliggen in de diepvries!
- Je hoeft niet in één keer een hele zak te weken en te koken, maar in het kader van duurzaamheid is het beter als je in een keer veel kookt, dan steeds kleine beetjes.
- Maak lekkere spreads van de peulvruchten. Hummus ken je waarschijnlijk al, maar probeer ook eens een spread te maken van witte bonen, olijfolie en knoflook!
Ga jij dit proberen?
xHenrieke