Oh Cosy Craft

Mijn favoriete craft artikelen


Iedere winkel verkoopt tegenwoordig spullen om mee te craften en daardoor gaan veel mensen zelf aan de slag. Maar er zit natuurlijk verschil tussen alles wat te koop is en die verschillen zijn groot. Ik heb de afgelopen jaren onwijs veel uitgeprobeerd en daar zijn producten uit voort gekomen die ik nu blijf kopen.


Er zit groot verschil tussen artikelen van de Action of Big Bazaar en die van de Pipoos of een kunstenaarsbenodigdhedenwinkel, als beginnende crafter koop je eerder iets bij de Action, maar probeer ook eens iets duurders uit. Het kan maar zo zijn dat het duurdere artikel fijner is om mee te werken en je project daarom beter lukt. Maar andersom kan natuurlijk ook; ik koop washitape, plakband en lijm altijd bij de Action.


Ken je die grote flessen ecoline nog die vroeger op de basisschool waren? Ik vond ecoline geweldig en heb er vele lampionnen mee beschilderd. Het was alleen rampzalig voor je kleding, want die vlekken krijg je er never nooit meer uit. Tegenwoordig heb je ecoline in onwijs veel kleuren en is het nog steeds een van mijn favoriete verfsoorten. De kleuren zijn helder en het droogt snel. Laat je alleen niet verleiden tot het kopen van de witte, dekkende ecoline. Dit is vergelijkbaar met witte plakkaatverf (gouache), maar beschimmelt na een paar weken niet gebruiken al. En dat is zonde van het relatief dure potje.


Mijn vriend grapt regelmatig over de hoeveelheid wol die ik heb, die is namelijk nogal groot en verschilt van dure bollen tot heel goedkoop. Aan het begin van mijn breicarrière kocht ik voornamelijk goedkope acryl bij de Wibra of bij een wol- of knutselwinkel. En om te oefenen is dat prima. Ook heb ik de pompomslinger van goedkope acryl gemaakt. Een pompom neemt veel wol op en dat is zonde van de dure wol. Maar voor andere projecten gebruik ik liever iets duurder garen, meestal van Phildar. Deze bolletjes kosten rond de drie euro en dat merk je aan de kwaliteit: het breit superfijn door de zachtheid en het breisel wordt voller door de soepelheid van het garen.


Hoeveel merken acrylverf ik heb uitgeprobeerd, kan ik me niet herinneren, maar het zijn er veel. De acrylverf van Amsterdam zit qua prijs in de middencategorie, maar qua kwaliteit bovenaan. Bij acrylverf is het belangrijk dat de dekking goed is en dat de verf mooi mengbaar is. Acrylverf van bijvoorbeeld de Action is natuurlijk prima voor als je het weinig gebruikt, maar dekt een stuk minder goed.


Ik heb altijd een beetje een haat/liefde verhouding gehad met katoenen garen. Wol kun je wat oppluizen waardoor je werk voller lijkt en dat is bij katoen niet aan de orde. Maar sinds ik de tunische haaksteek heb ontdekt, ben ik wat blijer. Net als de ontdekking van het dikke katoen van By Claire. Deze bolletjes zijn echter wel vrij prijzig en het haken van een deken is dan ook een kostbaar project. Ik zou rond de honderd euro kwijt zijn voor een mooie deken en dat was me nu iets te duur. Tussen katoengaren zit niet veel verschil, ik koop het van Scheepjes, van Durable, maar ook van Sostrene Grene. En dan vind ik glansloos katoen het allermooist.


Zonder een kroontjespen en zwarte inkt ben ik nergens. Je kan er prachtig mee schrijven en zwarter dan dit bestaat niet. Ik ben al een poosje op zoek naar een vervanger voor mijn tien jaar oude kroontjespen, maar eentje die voelt als deze ben ik nog niet tegengekomen... 


Lontwol is niet alleen fijn om mee te craften, het is alleen al geweldig om te hebben; die prachtige kleuren en enorme zachtheid maken het fijn om naar te kijken en te voelen. En daar is mijn kat het mee eens: waarschijnlijk ruikt hij nog een beetje schaap, want al zit de wol in een plastic zakje in een doos, de doos gaat kapot en er wordt op de zakjes gejaagd. Met lontwol kun je chunky breiwerken maken, mee vilten en bijvoorbeeld mee weven. Je kan er ook mee spinnen, zoals mijn moeder mij binnenkort gaat leren. Ik koop mijn lontwol op www.meervilt.nl

 

Gouache is de chique naam voor plakkaatverf en ja ook dat had je op de basisschool in mega flessen. Tegenwoordig schilder ik liever met gouache dan met acryl omdat acryl glanst. Bovendien is gouache erg goed te mengen en zelfs als het droog is en je een tweede laag aanbrengt is de mogelijkheid tot mengen er nog. Dit vergt wel wat oefening, maar eenmaal onder de knie is het super handig. Het droogt snel en de kleuren zijn helder.
De penselen die ik gebruik koop ik bij een kunstenaarsbenodighedenwinkel. Het verschil in penselen is enorm, goedkope penselen raken snel het scherpe puntje kwijt en de haren gaan gauw uit elkaar staan. Ik gebruik tegenwoordig de Da Vinci Cosmotop Spin en die bevallen mij uitstekend. Let altijd op dat je de penselen niet in een potje water laat staan en altijd goed uitspoelt (note to self).


Sinds ik het borduren met borduurringen heb ontdekt, heb ik al veel verschillende merken uitgetest. Een tijdje geleden verkocht Sostrene Grene borduurringen en die heb ik toen ingeslagen. Ook bij de Pipoos zijn ze, maar wel erg prijzig. Op een gegeven moment ben ik op Ali Express gaan kijken en tot mijn grote verbazing waren ze daar ook, plus: erg goedkoop. Ik heb voor een prikkie allerlei formaten besteld en ze bevallen me prima. Ook heb ik daar een grote zak borduurgaren gekocht voor een euro of tien en ook dit bevalt uitstekend. Het liefst werk ik met DMC, maar dan betaal je zo'n twee euro per strengetje. Het garen is soepeler en borduurt daarom fijner, maar er zit ook een glans overheen en daar houd ik niet zo van. Zo zie je maar: goede craftartikelen hoeven niet per se duur te zijn!

Welke craftartikelen zijn jouw favoriet en waar koop je deze voornamelijk?

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen