Oh Cosy Craft

Maak kerststerren van rietjes


Rietjes zijn zoveel meer dan staafjes om doorheen te drinken. Mijn katten kunnen zich er bijvoorbeeld heel lang mee vermaken door ze telkens onder het kleed te verstoppen en ze daarna weer te zoeken. En tegenwoordig heb je ze niet alleen maar in felle kleuren in de supermarkt, ze zijn er in allerlei leuke, hippe kleuren en patronen. Ik laat je vandaag zien hoe je met simpele rietjes gave kerststerren kunt maken!

Duur: na de eerste twee kerststerren heb je het door en maak je de volgende binnen tien minuten.
Moeilijkheid: **


Knip de rietjes in stukken. Je hebt twintig lange stukken nodig en vijftien korte. Zorg ervoor dat de lange stukken twee keer zo lang zijn als de korte stukken. Ik heb sterren gemaakt van twee en vier centimeter, vier en acht centimeter en van drie en zes centimeter. Het is handig als je je rietje eerst opmeet en dan bekijkt hoeveel stukjes van een bepaalde lengte uit het rietje gehaald kunnen worden. Zo heb je het minste snijverlies!



Dan gaan we van start! Het plaatje lijkt lastig, maar als je het stap voor stap volgt, zie je vanzelf de logica.
Rijg een kort staafje door het ijzerdraad en zorgt dat hij in het midden van de draad zit (1). Vervolgens rijg je aan beide kanten een lange staaf (2) en maak je een knoopje in de twee draden. Rijg weer twee lange staven aan beide draden (3). Bij stap vier (4) rijg je beide draden in een kort staafje maar allebei vanaf de andere kant. Daarna rijg je aan allebei de draden een kort staafje (5) en als laatste rijg je, net als bij stap vier, beide draden door het korte staafje die je bij stap een hebt gebruikt en weer allebei vanaf de andere kant (6). Nu heb je al een punt gemaakt!

Voor de volgende punt begin je weer bij stap 1. Je zult zien dat als je klaar bent met de tweede punt je onhandig uitkomt met je draden. Je zit dan tussen beide sterpunten in. Dat is makkelijk opgelost: rijg de draden door de staafjes in het onderste vierkant naar de andere kant. Wordt 'ie alleen maar steviger van!


Als je draad (bijna) op is, kun je op een handige plek (voornamelijk bij stap een, vier en zes) beide draden aan elkaar vast knopen en weer beginnen met een kort staafje in het midden van de draad. Je kunt een nieuwe draad ook aan het korte eindje van de oude knopen, maar dit is iets minder stevig.

Als je alle vijf punten hebt gemaakt, knoop je de draden aan elkaar vast en hecht je ze af door ze in een rietje te steken. Hieronder kun je zien hoe je ster stapje voor stapje wordt opgebouwd.

Met het dikke ijzerdraad rijgen we nu door de vijfhoek die in het midden van de ster is ontstaan. Hierdoor blijft de ster in een goede vorm en gaat hij niet uitzakken. Je kunt dit aan een kant doen, maar nog steviger is het om het aan beide kanten te doen. En tadaa! Je hebt zojuist je eigen kerstster gemaakt!


Het ziet er ook erg leuk uit als je allerlei sterren met verschillende formaten bij elkaar hangt. Je kunt ze zelfs zo klein maken dat ze in de kerstboom passen. Succes!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen