Oh Cosy Craft

Verven en sauzen: de beste tips

Het sauzen van een muurtje, de een huurt er een schilder voor in en de ander draait er zijn hand niet voor om. Ik val in de tweede categorie; een strakke, pasgeschilderde muur, gesausd door mijzelf, geeft een erg voldaan gevoel. Maar ook mijn muurtjes waren niet allemaal even mooi, oefenen baart kunst en daarom geef ik jou mijn béste tips om te verven en te sauzen.

Zorg voor goede verf
Dit klinkt uiteraard heel logisch, maar toch lonkt die emmer verf die lekker goedkoop is. Doe het niet! Voor ons nieuwe huis hebben we geïnvesteerd in goede en dus duurdere verf van Sigma. Wij konden dit wat goedkoper krijgen door kennissen, maar anders had ik het ook gedaan. De verf werkte heel fijn en geeft een lekker gevoel aan de muur. Bovendien dekte hij zo goed, dat ik met een klein rollertje (ik had even niets anders, geen aanrader) een hele muur gelijkmatig roze heb kunnen verven.

Maak lange banen
Zoals ik hierboven vertelde, heb ik een muur met een klein rollertje roze gesausd. Dit is echter géén aanrader, al pakte het bij mij gelukkig goed uit. Maar naast dat het super onhandig is om grote vlakken met een kleine roller te sauzen, wordt de muur vaak ook minder gelijkmatig. Gebruik daarom een grote roller met een telescopische stang. Zo kun je lange banen maken en verdeel je de verf het meest gelijkmatig.

Rol in de richting van het ijzertje
Zoals er precies staat: rol in de richting van het ijzertje van het handvat van de roller. Op die plek voer je namelijk de meeste druk uit en deze verf moet gelijkmatig worden verdeeld. Als je die kant op rolt, ga je er dus weer overheen en rol je de verf goed uit.

Verf meerdere lagen
Je kan beter twee dunne lagen doen, dan één dikke. Dit geldt voor zowel lakverf als voor latex (muurverf). Het kost wat meer tijd, maar de muur of het houtwerk wordt er veel mooier van. Verf echter niet te dunne laagjes, drie keer verven is ook overdreven!

Gebruik een goede kwast
Ik heb een keer de fout gemaakt om een terpentinekwast te gebruiken voor muurverf op waterbasis. Hierdoor kreeg ik allemaal zwarte strepen en dat kreeg ik niet meer weg. Als je een kwast koopt, staat er altijd op waarvoor deze te gebruiken is: voor verf op waterbasis of voor verf op basis van alkyd (terpentine).

Gebruik verf op waterbasis
Verf op waterbasis is niet alleen beter voor het milieu, het is ook fijner om mee te werken. Je krijgt je handen, kwast en eventuele vlekken veel beter schoon. Bovendien kan witte lakverf op basis van terpentine geel worden op plekken waar niet veel licht komt, achter schilderijen bijvoorbeeld, en dat heeft verf op basis van water niet. Reden genoeg, lijkt me!

Zorg voor de goede ondergrond
Ga, voordat je aan de slag gaat met je kwast of roller, na of de ondergrond goed schoon en droog is. Neem de ondergrond bij lakverf na het schuren altijd af met een sopje, zodat het helemaal vetvrij is. Ga je sauzen op een sterk zuigende muur? Bijvoorbeeld een pas gestucte wand, strijk het dan voor met speciaal daarvoor bestemde voorstrijk. Voorstrijk is redelijk goedkoop en je hebt hierdoor veel minder verf nodig omdat de wand niet alles meer opzuigt.

Verf bij daglicht
Misschien klinkt dit ook heel logisch, maar het is heel verleidelijk om 's avonds nog iets te gaan verven. Toch is het beter om het niet te doen; met kunstlicht zie je minder goed kleurverschillen en kan je schilderwerk heel vlekkerig worden.

Ik verf tegenwoordig altijd met deze tips in mijn achterhoofd. En als een muur toch niet de kleur is geworden die ik hoopte? Dan saus ik er toch gewoon overheen!
Heb jij ook nog tips om deze lijst aan te vullen? Ik hoor ze graag :)

Succes!

xHenrieke 

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen