Oh Cosy Craft

Maak geborduurde onderzetters! (+ easy pompoensoeprecept)


I know! Geborduurde onderzetters klinkt totaal niet hip, überhaupt klinken onderzetters niet hip. Ik had tot voor kort ook van die heel lelijke gevlochten onderzetters. Dat wilde ik dus anders! Lees verder, dan laat ik je zien hoe je met borduurstramien en dik garen deze toffe onderzetters maakt.


Wat heb je nodig: Borduurstramien van 17 gaatjes per 10 centimeter, een schaar, een dikke naald, een dunne naald, naaigaren en dik garen om mee te borduren.
Duur: per onderzetter twee uur
Moeilijkheid: **

Het borduurwerk wordt heel grof, je hebt dus ook dik garen nodig. Let erop dat je geen synthetisch garen gebruikt, bijvoorbeeld garen van honderd procent acryl. Als je hier een super hete pan op zet, smelt het garen aan de pan en dat is zonde van het werk (en van de pan). Gebruik dus wol of dik katoen garen. By Claire heeft extra dikke katoen, deze draad is heel mooi om hiervoor te gebruiken. En gebruik om dezelfde reden ook geen plastic stramien, maar stevig katoenen stramien.

(psst, ik noem het dikkere katoen van Claire altijd 'dikke Claire'. Dat klinkt een beetje gek als je dat in de winkel zegt, hihi!)


Hierboven staan de patronen zoals ik ze heb gebruikt. Je kunt uiteraard je eigen patronen maken en je kunt de kleuren afstemmen op jouw smaak. De patronen zien er ingewikkeld uit, maar zodra je bezig bent komt het vanzelf goed!


Knip een vierkant van zo'n 43 x 43 hokjes uit het stramien en begin een stukje vanaf de zij- en bovenkant te borduren. De onderzetter wordt 33 x 33 hokjes groot en je hebt wat ruimte nodig om hem om te zomen.

Begin met de eerste kleur te borduren. Zoals je ziet maak ik blauw/witte patroon. Deze is ook het gemakkelijkste, omdat je niet diagonaal hoeft te borduren. Tel goed en vul het hele vlak met de steken. Vind je het tellen lastig of wil je sneller resultaat zien, begin dan al gauw met het blauwe garen. Dat maakt het tellen een stuk makkelijker!


Vul met blauw de overgebleven hokjes op. Zie je dat je in vakjes steekt waar je al eerder met wit bent geweest? Zo krijg je een lekker vol en dik resultaat.


Bij de zijkanten kom je niet precies uit. Zorg ervoor dat de zijkant een strakke lijn is. Hiervoor maak je de steken wat korter, zodat ze allemaal op dezelfde lijn eindigen.


Vouw de overgebleven randen om en naai ze vast met stevig naaigaren. Naai netjes tussen de borduursteken door zodat je het niet kunt zien.


En doe hetzelfde met het roze/witte patroon.


Hoe leuk zijn ze! En hoewel 'geborduurde onderzetters' super truttig klinkt, dat zijn ze helemaal niet! Ik ben er erg blij mee, ze frissen de eettafel helemaal op. Ben je nou benieuwd naar de soep in de pan? Dat is een super simpele pompoensoep en ik heb het recept voor je!


Ingrediënten:
(fles)pompoen, scheutje olie, (groente)bouillonblokje, een winterpeen, een ui, teentje knoflook, eventueel rozemarijn.
Duur: veertig minuten
Moeilijkheid: *

Bereiding:
Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en de draderige binnenkant. Snijd hem dan in grove stukken, maar laat de schil er aan zitten. De schil zorgt voor de romigheid van de soep. Snijd de ui, de knoflook en de winterpeen in stukjes, verhit een scheutje olie in een soeppan en bak de ui en de knoflook even aan. Voeg dan de winterpeen en de pompoen toe en bak een paar minuten mee. Voeg dan ongeveer 750 mililiter water en het bouillonblokje toe. Je kunt altijd later extra water toevoegen als je de soep te dik vindt. Strooi eventueel wat rozemarijn in de soep en laat het zo'n dertig minuten pruttelen tot de pompoen en de wortel zacht zijn. Pureer de soep met de staafmixer en voilà, klaar is je pompoensoep!
Voor wat variatie kun je een chilipepertje, wat crème fraîche, kokosmelk of iets heel anders toevoegen. Met pompoensoep kun je eindeloos variëren.


Succes en eet smakelijk!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen