Oh Cosy Craft

How to: punch needling


Het is niet meer weg te denken uit mijn Instagram-tijdlijn: punch needling. Toen ik het voor het eerst zag, was ik gelijk verkocht: dit is mooi! Bovendien zag het er ook heel 'lekker' uit om te doen, ik bestelde een punchnaald en stof en ging aan de slag. Wil je ook weten hoe dat gaat, dat punchen? Kijk dan snel verder!

Het bestellen van de naald en goede stof was echter minder makkelijk dan gedacht. Punching is opeens razend populair geworden en zodoende kon de leverancier van de punchnaalden de vraag niet aan. Omdat de mooie houten punchnaald overal uitverkocht was, kocht ik een witte punchnaald bij Pipoos. Ik was super blij en maakte hem gelijk gereed om te beginnen, maar dit bleek een grote tegenvaller. De punchnaald die ik had gekocht was alleen geschikt voor dun garen en niet voor de dikke wol waarmee ik wilde punchen én wat ik op alle filmpjes en foto's op Instagram zag. Mijn zoektocht ging verder!

Ondertussen had Liesbeth van Sloppop Yeah contact gezocht met de Amerikaanse leverancier van de houten punchnaald, de Oxford Punch Needle, en ze begon ze te verkopen in haar webshop. Uiteraard heb ik gelijk een naald besteld en zodoende kon ik op zoek naar geschikte stof voor mijn punchproject. En helaas, ook dit was een grote teleurstelling. Zelfs in dé breiwinkel van Groningen verkochten ze geen grof borduurlinnen. Althans, hij verkócht het wel, maar hij wilde het niet laten zien omdat het toch wel te duur voor mij was. (ik had nog niets gezegd over een bepaald budget, die was er überhaupt niet eens!)

Via onder andere Emily van The Joyful Punch ontdekte ik dat monk's cloth de stof is waar idealiter op gepuncht wordt. Deze stof is echter in Europa niet te krijgen en daarom bestelde ik een stuk uit Amerika, in de webshop van The Oxford Punch Needle. Het duurde erg lang voordat ik hoorde van deze webshop en na anderhalve week mailde ik met de vraag wanneer ik mijn bestelling zou kunnen verwachten. Deze bestelling moest echter nog verpakt en verscheept worden, ze had het erg druk, dus het zou nog wel even duren. Maar dat alles wel in een erg aardig mailtje. Je begrijpt: ik begon nu wel heel ongeduldig te worden! Daarom bestelde ik ook andere stof; achtdraads kaaslinnen bij Naboqu. Dit lag de volgende dag in de brievenbus en toen kon mijn punch-avontuur éindelijk beginnen!

Tot zover mijn verhaal, ik moest het blijkbaar even kwijt! Ik ga je laten zien hoe ook jij kunt punchen!


Wat heb je nodig:

- een punchnaald
- verschillende kleuren dik garen, als je dunner garen hebt, werk je met dubbele draad.
- monk's cloth of grove borduurstof, bijvoorbeeld dit achtdraads kaaslinnen
- een frame
- een tacker met nietjes
- een schaar

Je kunt het punchproject op verschillende manier maken: door stof te klemmen in een borduurring of door stof op te spannen op een frame. Ik heb het allebei gedaan, maar laat je vandaag het opspannen van het frame zien. Je kunt het frame uiteraard zelf maken, dit ben ik ook nog van plan te doen. Maar je kunt ook een kant en klaar frame gebruiken, bijvoorbeeld door een goedkoop canvasschilderij te ontdoen van het doek of door een fotolijst te ontmantelen van glas en plank. Dit laatste heb ik tot nu toe gedaan, ik had nog wat lijsten waarvan het venster erg lelijk is en daar deed ik niets meer mee.

Ik wilde liever niet al te veel investeren in een tacker. Ik bedacht eerst zelfs om het doek met krammetjes in het frame te slaan, maar na een snelle zoektocht op Google zag ik dat je al een handtacker voor vijftien euro hebt! Die heb ik dus snel gehaald.


En dit is de punchnaald, een vrij kostbare tool. Hij kost €29,95. Maar hij ligt erg fijn in de hand en is ook echt een mooi ding!


Let's get started. Leg het frame op de stof en knip het ruim uit. Hou ongeveer vier centimeter aan alle kanten over. Het opspannen van het doek is best lastig en vergt wel wat inspanning en concentratie. Begin aan de korte kant, vouw de stof om en niet het vast in het midden van de korte kant. Doe hetzelfde aan de linker- en rechterkant van het nietje, trek de stof een beetje opzij, zodat het redelijk strak staat tussen de nietjes. Ga verder aan de andere korte kant, trek de stof strak en niet het ook daar strak vast. Doe dan hetzelfde aan de lange kanten en niet vervolgens alle overige stof vast aan het frame. Als het goed is, staat de stof nu mooi strak op het frame!


En dan kun je een tekening op het doek maken. Dit kun je gewoon doen met een dikke stift, de wol waarmee je puncht is namelijk zo dik dat je de tekening niet meer ziet. Ik maak altijd een tekening op papier, leg deze onder de stof en gebruik dan het raam als lichtbox, zodat ik de tekening makkelijk over kan trekken op het doek.


Rijg de draad door de punchnaald. Om de draad in het binnenste kokertje te krijgen, moet je een beetje heen en weer trekken aan beide kanten van het draad, zo schuift het vanzelf in het midden van het handvat. 


Met punchen werk je altijd met de gleuf van je af. Om te beginnen prik je de naald door de stof en trek je het uiteinde van de draad door de stof heen.


Prik de punchnaald helemaal door de stof heen, totdat het houten handvat de stof raakt. Trek dan de naald omhoog, maar haal hem niet van de stof af, prik dan zo'n drie tot vijf milimeter verder weer in de stof. Als je stevige stof gebruikt, duurt het even voordat het soepel gaat. Bij de monks cloth die je hier op de foto ziet, gaat het makkelijker en al snel heel soepel. Vul het vlak op met draad. Je kunt ervoor kiezen om heen en weer te punchen of om rondom naar het midden te werken. Let op dat de draad die uit de punchnaald loopt nooit op spanning staat, rol dus af en toe wat garen van je bol af. Als het draad op spanning staat, ontstaan er namelijk geen nieuwe steken.


Als het vlak vol is, steek je de naald nog een keer door de stof en knip je aan de achterkant de draad af. Knip ook het andere uiteinde netjes af. De achterkant van het werk bestaat uit allemaal lusjes. En ik heb het nu over de achterkant, maar dit hoeft niet de achterkant te zijn! Het leuke van punchen is dat je beide kanten van het werk kunt gebruiken. Vind je deze kant veel mooier dan de platte kant? Werk dan van de achterkant van het frame naar voren. Dan heb je de lusjes aan de mooie kant van het frame en de platte steken aan de achterkant van het frame. Een andere optie is om de platte steken en de lusjes met elkaar te combineren. Hoe leuk is dat!


Het kan natuurlijk gebeuren dat je iets heb gepuncht wat niet mooi is of waar je per ongeluk te hard aan hebt getrokken. De gaatjes die zijn ontstaan kun je met je vingers makkelijk weer dicht duwen. Dit gaat bij zowel het kaaslinnen als bij de monks cloth prima.


Ga verder tot je alle vlakken hebt opgevuld. Zoals je ziet, zijn deze laatste afbeeldingen geen foto's van het project waar ik hierover mee startte. Ik wilde deze blogpost heel graag snel online hebben omdat ik er vragen over kreeg. Het huisjeswerk deel ik snel op onder andere Instagram!


Ik ben heel benieuwd of jij ook wil gaan punchen, laat je het me weten? Succes! En heb je nog vragen? Stel ze dan hieronder, dan beantwoord ik ze en verwerk ik ze in de blogpost!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen