Oh Cosy Craft

How to: handlettering! #1


Handlettering, je komt het tegenwoordig overal tegen. Zelfs de bakker om de hoek gebruikt gehandletterde letters om de weekaanbieding aan te prijzen. Eigenlijk is handlettering een mooi woord voor handgeschreven letters. En hoe moeilijk het er ook uit ziet, het valt best mee. Ik laat je vandaag de basis van het handletteren zien, in aankomende posts breid ik deze uit en bij de laatste kun je zelf ook de mooiste quotes handletteren. 

Moeilijkheid: *
Duur: in een uurtje kun je veel oefenen, hoe groter en gedetailleerder het werk, hoe langer het duurt.
Benodigdheden: zie hieronder en anders: potloden en pennen, een gum, een lineaal en papier.


Een gehandletterde quote bestaat uit diverse handschriften die goed bij elkaar passen. Door letterformaten af te wisselen ontstaat er een dynamisch beeld. Bovendien wordt er veel gebruik gemaakt van versiersels, zoals pijlen, banners en streepjes. Door deze losse elementen zo met elkaar te combineren, wordt het beeld in balans. Maar dit vergt wel wat oefening.
We beginnen met vier verschillende lettertypes, deze types kun je allemaal met elkaar combineren. Het is handig om met een lineaal en potlood wat lijnen te trekken waar je op kunt schrijven, zo ziet je werk er netjes uit.

De gouden regel in handlettering: blijf niet te dicht bij het stramien, maar experimenteer erop los!

De eerste en de meest voorkomende handletteringletter is de brushletter. De basis hiervan is het schoolschrift wat je op de basisschool leerde.

Schrijf letters losjes aan elkaar, doe het op jouw manier, in jouw handschrift. Zo creëer je je eigen stijl in handlettering.

Maak alle naar beneden lopende lijnen dubbel. Ook hier kun je mee experimenteren; trek alle linker stokjes naar beneden, of juist alleen de rechter. En maak je de stokjes aan de binnenkant of aan de buitenkant dikker? Wat jij wilt. Ik heb in het voorbeeld het allemaal door elkaar gedaan om het verschil te laten zien.

En kleur als laatste de letters in.
Dit is de basis van de brushletter. Voor een grootser effect schrijf je nog losser en maak je de letters op verschillende hoogtes en met verschillende lengtes. Maar dat zie je volgende keer!
Op de manier die we nu hebben gedaan, ziet het er zo uit met een quote:

 

Door naar het volgende lettertype: een lange en smalle letter.

Deze letter gebruik ik vaak om de benodigdheden van de crafts aan te geven. Ik vind hem erg chique, maar ook toegankelijk. Varieer in schrijfwijze van de letter, maar zorg ervoor dat de nadruk op de lengte blijft liggen.
Door het letterformaat af te wisselen in een tekst, krijg je een mooi effect:

 

De volgende letter is een lekkere dikke, deze staat goed in contrast met de lange, smalle die we hiervoor zagen.

De basis van de letter is een dik vlak aan de ene kant met dunne lijnen aan de andere kant.


Kleur de vlakken in en zet streepjes aan de uiteinden. Je kunt de vlakken ook op een andere manier inkleuren, bijvoorbeeld door lijnen te trekken, ruitjes te maken of door een gestipt vlak te maken.
Met een tekst ziet het er gelijk veel mooier uit dan het alfabet, kijk maar:

 

Het laatste lettertype is een ronde, dunne variant.

Probeer deze letter even hoog als breed te maken en neem een cirkel als basis voor de rondingen.
En dan met een zeer toepasselijke quote:

Volgende keer gaan we banners en andere versiersels gebruiken. 
Succes!

xHenrieke

Copyright © | 2016 | Henrieke Schuiling | Ontwikkeld door Leon Huzen